Předchozí 0071 Následující
str. 66

stará medvědice upekla mu plíce, dala mu je na zahradu, vítr mu je vzal, to mu dobře udělal. Nik, nik. nik, oženil se kominík, vzal si starou kominici, tancoval s ní po silnici, ,vítr mu ji vzal, to mu dobře udělal.) Většina maškar měla pytle naplněné hraehovinou, jimiž příliš dotěrnou mládež odháněla. Brůnu vedl Kašpar na řetěze a strašil děti křikem: Utečte, trkne vás, roztrhá vás! Maškarám se dávalo za odměnu do pokladniček něco na penězích, částky ječmene a jiného obilí, též slámy. Po ukončení průvodu se vše pak prodalo a zapilo.

V Lípkovicích chodila brůna před sv. Mikulášem s ostatními maška-rami po staveních r. 1875 naposledy. Bývalo celkem dvanáct synků ze statků přistrojených. Jeden dělal Mikuláše, druhý čerta, třetí kozu, několik rytíře a pod.; dva dělali brůnu. Přední držel vejtřasky s koňskou hlavou mezi vidlemi a krkem kolem bidla. Zadní, v poloze nakloněné, obemknul předního kolem pasu aneb si opřel ruce o ramena jeho. Hlava koňská byla napodobena košem (mošnou podlouhlou) a potažena hrubým plátnem. Tlama a oči byly hrudkou neb černě vyznačeny. Postroj byl napodoben tmavými kalouny, aneb se použilo pravého. Poslamka, také houně, kryla obě osoby. Maskovaný jezdec seděl buď na zádech zadního, nebo vedl brůnu za opratě. V ruce držely maškary metly, v kapsách měly suché švestky, brambory, ovoce a uhlí, což rozdávaly. Příchod ohlásily zvonečkem. Dračky jaly se rychle peří uklízeti a pak otevřely dvéře vstoupivšímu Mikuláši s čertem na řetěze a těm ostatním. Prováděly všelijaké taškařiny, v celku se ale ničeho nemluvilo, žádný se nechtěl prozradit.

V Ctiněvsi vodil jezdec důru, můru nebo brůnu s bílým prostěradlem a kravským ocasem na oprati. »Ona tě důra rozčesán říkávali dětem, které se neehtívaly česat. 0 masopustě a na oddavkách měli na silném smyku (sochoru) šikmě položené kolo točící se u země, na kterémž seděli dědek s bábou proti sobě. Obě voračky držely hole, pevně zasazené ve smyku; hůl tvořila osu o zem se opírajícího kola. Smyk byl připevněn ke kolečkám od pluhu; celek byl koněm tažen. Průvodem šla hudba s tru-merýnou (niněrou, kolovratem) a několik jezdců na upravených koních. Hlava koňská byla bud1 dřevěná a pomalovaná jako v Poleni. aneb se vycpal senem povlak plátěný napodobující hlavu tu s krkem. Bidlo, za-


Obr. 39. Brůna z Keblic. Kreslil prof. Karel Rozum.


Předchozí   Následující