Předchozí 0117 Následující
str. 112

sáze mu jich »ferulou« na záda pět, po něm tolikéž druhý stárek. Potom mu odevzdají ferulu, odznak to výkonné moci drábovy, kterouž si on opentlenou na pravou ruku uváže. Dříve mu odevzdávali také »právo«. Poděkovavši chasa představenstvu a poprosivši, aby jich poctili svou návštěvou, odebere se do hostince.

Každý stárek zvolí si svou stárkovou (stárku) a dráb dráhovou. První stárkovou bývá nejbohatší děvče z dědiny, a rodiče pokládají si za čest, vyhlédne-li si stárek jejich dceru za svou družku. Vyvolené stárky odeberou se s ostatními děvčaty do hostince, kdež jim chasa s hudbou svou čest vzdá, napřed první, potom druhé stárce.

Toto zvolené představenstvo přijímá v ostatky dospělé mladíky mezi chasu, kteří prvního stárka za to požádají a se zavážou pořádku a kázně ve všem dbáti a všecky povinností této mladé obce plniti. Když přijde přespolní chasník k muzice, musí stárka za povolení k tanci poprositi. Dopustí-li se někdo z chasy nějakého přestupku, musí se podrobili trestu stárkem vyměřenému, kterýž na něm dráb vykoná ferulou, an provinilce na židli sedícího a o lenoch opřeného za zvláštního průvodu hudebního obskakuje a v určitých přestávkách určený mu počet ran ferulou vysazuje. Při tanci stojí vždy jeden stárek v kole a pečuje o náležitý pořádek.

V pondělí masopustní odpoledne vystrojí první stárková hostinu, na kterouž se dostaví s hudbou obecní úřad a chasa. Obě stárky a dráhová zasednou za stůl, a chasníci kolem nich. Večer toho dne, jakož i v úterý večer vybírá se od děvčat »pargalt«. K půlnoci seřadí se stoly na dvě strany, pokryjou se bílými ubrusy, a na nich postaví se několik bílých mís. Hudba zahraje zvláštní tanec, a první 'stárek otočiv se se svou stárkovou v kole, zavede ji k prvnímu stolu, kdež ji usadí. Po něm zasazuje svou tanečnici druhý stárek a dráb, pak ostatní chasníci každý svou tanečnici a na konec i vdané. Při lom vkládají tanečnice peníze na mísy, a první stárkové jest se tu zvláště ukázati. Z penéz těch zapraví se hudba a ostatní útraty; čeho se nedostává, na to se složí, co na koho připadne z těch, »co vostatke držijó«.

V úterý ráno chodí chasa s hudbou po dědině, vybírajíc vejce, slaniny, koblihy atd. Z vybraných takto příspěvků pořídí se večer společná hostina. Do společné pokladnice vybírají mimo to peněžitě dárky. Některý spraví se za komináře, žádaje poplatku od vymetení komína, jiný prodává kvasnice atd. Hudba je doprovází, v každém domě zahraje kousek, a chasníci zatančí s hospodyní a domácími dcerami »na len a na konopě.«

Na Vyškovsku sejde se v neděli odpoledne obecní výbor u starosty a vybere z chasy prvního, druhého, třetího a čtvrtého stárka. Starostova manželka pak pozve ženy výborníků na svačinu. Tyto a s nimi stárky vystrojí právo. Vystrojené právo nese první stárek u veliké slávě do hospody a zapíchne je koncem nahoře vyčnívajícím do trámu nad »úřad-ním stolem*. Druhý stárek nese ferulu. V pondělí masopustní házejí děvčata »do věneěka« na talíři položeného. Věneček má na starosti stárek třetí. V úterý chodí chasa dům od domu »s právem*. První stárek nese


Předchozí   Následující