Předchozí 0116 Následující
str. 112

Ostatkové právo chasy hanácké.

Pro chasu na Moravě*) ostatky masopustní jsou zvláště tím důležitý, že si volívá ze sebe na příští rok až zase do ostatků své představenstvo: dva stárky a drába, jinde čtyři stárky. Na Přerovsku volí vála chasa na ty tři dni ze sebe celý obecní výbor, na Prostějovsku zvolilo jí ho představenstvo obecní a odevzdalo tomuto »mladému výboru* na ty tři dni vládu v obci.

Vnějším odznakem moci tohoto masopustního úřadu bylo právo a ferula. Právo je meč šátky a fábory všelijak ozdobený. Na Vyškovsku bývalo na meči blízko konce navázáno bílých, červených a modrých šátků hedvábných a rozmanitých pentlí. Na Přerovsku nastrojili meč jako »panenku« (loutku). Meč se ovinul >lipským* (červeným) šátkem, na vrchu opásal se bílým fěrtuškem, na hlavě (konci) měl ^kotouček* (věneček z pentlí); od věnečka přes fěrtušek až na konec meče visela dvouloketní pentle, dole (»na stopce*) byl omotán lipský šátok. Takto vystrojenému právu říkalo se také »dróžka«. Jinde byl meč obvázán osmi šátky, pokaždé dvěma stejně barevnými proti sobě: bílými, červe nými, kvítkovanými a černými; kolem konce byl věnec. Ferula (farula, fagula) byla na způsob veliké vařeky. na širším konci rozštípená, kteráž, když se jí udeřilo, hodně štěrchala.

»Právo a ostatky držívá* nebo držívala chasa jinde jinak. V obcích na Drahanské vysočině v neděli večer sejde se u starosty celý obecní úřad; potom dostaví se chasa. Viz připojené vyobrazení z Národopisné výstavy 1895. Dosavadní stárek předsloupí a děkuje celému slavnému úřadu, že vždy pečoval o pořádek a dobrou kázeň mezi chasníky a prosí za dovoleaí, aby se za jejich přispění a dozoru předsevzíti směla nová volba na budoucí rok. Starosta jim připomene, jak důležitá jest obapolná shoda mezi chasou a sousedy, kterak v každé rodině, obci i zemi jest potřebí bedlivé hlavy, starající se o pokoj a pořádek mezi jednotlivými údy. Toho lze jen tehdy dosíci, je-li moc výkonná v rukou řádných představených. I napomíná jich, aby si za vůdce volili chasníky mravopo-čestné a svědomité, ku kterým by měli důvěru a jich poslouchati chtěli.

Potom se přikročí k volbě, kteráž se vykoná ústním vyjádřením shromážděné chasy, kterých kamarádů si přeje za stárky.

Napřed se volí první stárek,potom druhý, konečně dráb. Po volbě jest drábovi sednouti na židli a opříti se o lenoch. Přikročí první stárek a vy-


*) Frant. Bartoš, Moravský Lid. V Telči 1892, str. 26.

Předchozí   Následující