Předchozí 0006 Následující

Místo předmluvy.

O vydaných třech svazcích sbírky » Veselé chvíle v životě lidu českého« rozepsaly se s pochvalným uznáním domácí i cizí listy a časopisy odborné. Z cizích zvláště proslulý časopis P. Sébillota, Revue des traditions populaires (Societě des traditions populaires au Musée ďethno-graphie du Trocadéro), Paris, 1910, č. 1.; zpráva professora slavistiky na universitě v Berlíně, Dra. AI. Briicknera, Zeitschrift des Vereins flir Volks-kunde (Red. Dr. Joh. Bolte) XX., Berlin, 1910, svazek 2., str. 219; J. Blau, Zeitschrift fQr osterreichische Volkskunde, Red. Dr. Mich. Haberlandt, XVI. Wien, 1910, stc 55. Podáváme z českých časopisů ukázky na posouzenou, jak se oceňuje význam a užitečnost naší sbírky:

». . . Veselá a smutná knížka! Veselá proto, že obsahuje takovou nádhernou kytku prastarých, poetických zvyků a tolik obrázků, smutná proto, že v ní se dočítáme, co býváva'o a není. Prof. Zíbrt nejen že dobrých 30 let už sbírá obyčeje a zvyky lidové, on těmto obyčejům laké chodí na pohřeb a ve spisech svých pěje jim odpočinutí věčné. Co bývávalo — není. V Německu a ve Francii utvořily se poslední dobou společnosti přátel lidové ušlechtilé zábavy, které obživují staré lidové hry, zpěvy, obyčeje — jde to nad očekávání snadno a hlavně pro školní mládež by se obnovené tyto staré hry znamenitě hodily. Prof. Zíbrt v »Českém Lidu« a ve svých spisech sebral nám nepřeberný poklad starých, krásných mravů — čerpejme z něho, osvěžujme, buďme, kochejme se poesií starých časů; srdce našeho českého lidu, jeho veselí, ples i tklivý zármutek, zbožnost a jará mysl se v Z í-brtových sbírkách obrážejí.* Národní Politika 1910, 6. 82.

». . . Bystrým tempem a v pravý čas vychází sbírka »Veselé chvíle v životě lidu českého«, ve které vynikající znatel lidovědy české a kulturní historik, prof. Dr. Zíbrt, otiskuje a zachycuje vždy na určitou dobu připadající výroční obyčeje, pověry, zábavy a slavnosti českého lidu. První z knih těch zaváděla nás do kouzla poetických přástek a zábav dlouhých zimních večerů, druhé číslo přivádělo čtenáři na paměť všechny krásné a veselé zvyky masopustní, a tato třetí knížka konečně vyčerpává nekonečné barvité, radostné a veselé zvyky a obyčeje, jimiž se lid náš


Předchozí   Následující