Předchozí 0028 Následující
str. 17

hlavu jim vsadí koruny někde z pozlaceného papíru, někde z kůry břízové, smrkové nebo jedlové, podobné starodávným vysokým kulatým čepicím. Též je opásají kůrovými pasy, červenými, bílými i modrými fábory je opentlí a ozdobí kvítím v této době kvetoucím, totiž růžemi, pivoňkami, bílým a červeným jetelem a j. v., ovinou je ratolestmi a věnci a přistrojí je i sebe jako nějaké bůže pohanské s bohyní kvetoucí přírody. Král má v levé ruce žezlo na iy2 lokte dlouhé a na prst silné, z tříleté jedličky nebo smrčku oloupané, na něm tři obloučky ze součků zahnutých a do jedličky zabodaných, na konci vrbovým nebo jívovým proutkem ozdobně otočené; v pravé drží oštěp z loupané jedličky nebo tříletého smrčku, na jehož konci připjata jest živá rosička (zelená žába). Králka drží ratolest s třemi růžemi. Za starodávna, jak praví pamětníci, postupoval král v průvodu s králkou při hře, nyní stoupá obyčejně sám, a jezdí-li, mívá někdy kněze po pravici a rychtáře po levici za pobočníky, též na koních.

2. Kněze (plampače) odějou do bílé košile, na hlavu posadí mu čepici též z kůry smrkové, místem kulatou vysokou, místem biskupskou, ale nad ušima do rohů vybíhající, kvítím a pentlemi okrášlenou; do ruky podají mu stočenou knihu, t. j. rozličné popsané papíry, jakoby kázání. Tak i odějí jeho pobočníky. Sám v obřadu s pobočníky kráčívá nebo jezdívá, časem vedle krále, místem před králem.

3. Rychtář (soudce) má tříhranný klobouk ze smrkové kůry udělaný, černý oděv a po boku jedlový oštíp; příručník (písař) jebo jest taktéž v takovém kroji, ale bez oštěpu.

4. Kat (dříč) jest celý červeně přioděn, s vyhrnutými rukávy, s dvourohým kloboukem kůrovým na hlavě, s vytaseným v pravé ruce nahým mečeni ocelovým. Dříč, jako pohodný červeně přistrojený, má vy-halené ruce, třírohý klobouk též z kůry smrkové, v pravé ruce drží oštěp jedlový nebo smrkový, na jehož konci visí živá žába na tkanici, místem ve skřipci, v němžto prý bolestí skřečí.

5. Biřic (sluha, rybníkář) bývá přioděn obyčejně na hlavě bílou čepičkou a bílou halenou, maje po straně šavličku, na jedné noze červenou punčochu a špalíčkový vysoký střevíc, na druhé botu až nad kolena. Kat, dříč a biřic nejsou opentleni, ani kvítím ani ratolestmi okrášleni.

6. Praporečník jest bíle přioděn, kvítím a tkanicemi ozdoben, má kůrový klobouk na hlavě, po boku meč, v ruce mladou a rovnou zelenou májku břízovou nebo jedlovou, do polou oloupanou, od polovice až k věníku nebo koruně třemi prstýnky čili kroužky nebo zoubečky a kostkami v kůře dokola přečistě vyřezanými ozdobenou, jejížto pestrý věník okrášlen jest tkanicemi, šátky rozmanitých barev, květinami i věnci; on kráčí před průvodem, za kterým následuje hudba a ostatní mládenci jako vojáci, jsouce opatřeni třírohovými klobouky nebo kůrovými čepicemi s nastrkaným za nimi kvítím lučním i polním, zahradním i lesním, životy své majíce opásány širokými korami smrkovými a ozbrojeni jsouce dře-


Předchozí   Následující