Předchozí 0043 Následující
str. 32
ploty jsou zánovní a vrata vyzděny. Při tom i na dvoře má něco drůbeře, krůty, husy, lidky, kohouta i típky, berana, Jehnici, svini plemenici.

Žák má z chlévů hnůj svůj vykydaný, na svém dvoře pěkně urovnaný, jařiny má pěkně zaseté, příklad sobě z něho vezměte.

Na cestičce u Dejšiny

obral žebrák žebrákyni.

Kdo v to nevěří,

ať tam běží,

však tam mošna ještě leží.

Hejhalovic dědkovi přišlo, že má milovat staré povříslo, staré povříslo ze starých došků, musí milovat každý den trošku.

Drdka živolek má samé kvítí, myslí, že ji hoši budou chtíti. Střevíce má s cvočkama, šatek s tulipánama,

granáty s dukátama, hlavu plnou pentlí, tkanic, a přece nestojí za nic.

Andrle žid u kramáře, v koutě vedle pernikáře, jezdívá na panskej svini a trhává z ní štětiny. Vy, rychtáři, jděte tam, sudte podle práva, shodte žida, vlezte sám, bude vaše chvála.

Okolo Vítů teče vodička, zůstává tam dcera jak kytička. Kořínková bába, ta má lásku, uvázala dědka na provázku, aby nechodil víc na pomlázku.

Špalek beznohej na hrušku leze, praví, že si pěnkavy vybere. Koukal bezrukej tam na něj hází, chybí-li ho, že ho dolů srazí.

V Mikolandovém statku čtyry koně na dvoře, žádnej nimi nevoře. Sedlák leží na peci, voráč zase v komoře.

Po vykřikování biřic, celý bíle halenou přioděn, sleze před boudou s koně a mečem svým stíná na rozkaz před králem, soudcem, plampa-čem a lidmi žáby na nitích visící a stříká krev z nich na lidi a hází na ně částky žab. Lid křičí a utíká, král též ujíždí se svými z toho místa na ustanovené místo za vsí, a vojínové jej též zde honí.

Nepřejedou-li a nelapí-H ho až na určitém místě, král vyhrál, a vojínové musejí zaň v hostinci zaplatiti vše, co král tuto noc utratí. Dohoní-li ho, odvlekou jej zpět na ono místo spravedlnosti, setnou mu hlavu a místem jej propustí: že nespravedlivě soudil a rozkázal jim žáby postínati. Večer musí lapený král vše za vojíny v hostinci zaplaliti, co projedí a propijou. Tuto hru okolo r. 1790 na Křici, ve Studeným a j. v. po vsích a mlýnech hlučně provozovali.

Mládenci volí si jiného krále a družičky novou králku. Nový král napomáhá předešlému králi platiti oulraty v hostinci, co vojínové tuto noc při hudbě promrhají. Zvolený král s králkou vládne zas až do doby svatodušní; jestliže ho v tuto dobu nelapnou, panuje ještě druhý rok.

V Toušicíeh na Kouřimsku rovněž tuto hru před lety provozovali. Králi sťali v hospodě hlavu a odnesli jej na nosidlech k jeho milence, se kterou přišel potom do hostince. 0 této hře byl jeden jinoch přioděn za čerta, se kterým hráli v kartách o krejcar. Nechali jej schválně vyhrávati, aby jej mohli pokárati, neboť kolik krejcarů vyhrál, tolik ran holí dostal — —

Hra na chudého krále, příbuzná s obdobnými zábavami lidu moravského, souvisela s hrou na krále na letnice. Mládenci, kteří byli za služeb-


Předchozí   Následující