Předchozí 0045 Následující
str. 33

niky bývalého krále a dívky za služky předešlé králky, chodí zase po žněch okolo sv. Václava o babím letě prosit na chudého krále a králku. Okolo Liblína nade Mží, ve Kladrubech o babím letě, asi týden před sv. Václavem, sejde se v neděli odpoledne několik skotáků, voláků, pacholků, pohunků, děveček a mladšinek na návsi a zvolí sobě jednoho z nich za chudého krále a jednu z děv za chudou králku a některé za sluhy a služky jejich. Králi i králce na hlavy posadí papírové koruny z pozlaceného papíru, pentličkami rozmanitých barev ozdobené, a jdou s nimi po vsi s hudbou dům od domu na ně prosit. V každém domě zpívavě jeden jonák řekne:

»Chudý král a králka prosí

o pár buchtiček

nebo vajíček.

Nadělte radši víc vajíček

nežli dolků a buchtiček,

protože náš chudý král

těžkou zdravu požíval.

My mu chceme zdraví zachovati,

proto musíme mnoho vajec sebrati. Když mu několik kop vajec dáte — ty vy leckdes v domě ležet máte — vy to na statku nepoznáte, když je králi, králce shledáte. Těmi se mu život prodlouží, svatý Václav se vám odslouží.«

Na to vystoupí druhý mladík a opět zpívavě praví:

»Naše králka bosá chodí, tluče nohy o kamení, bílé nohy v rose brodí. Prosíme — pomozte, lidi, naší chudej králce jako ňákej žebračce. Královna a služka bosá musí chodit, když je rosa.

Chudá královna, chudý král — běda, kdyby nic nedostal. Nemají volů ani krav, velmi nuzný je jejich stav. Prosíme vás, pomozte! Proto vy neschudnete, když jim hojných vajec, chlebů i sejrů nadělíte.«

Místem seděli někteří mládenci před okny a vraty na koních a ostatní mládenci své obřady ve světnicích vykonávali a na krále a králku chudou žebrali, místem uvázavše koně své v hospodě neb u rychtáře, po domech chodili, hráli a prosíce zpívali:

»V rychtářovic dvoře naše koně máme, o dary žebráme.

Matičko, vyjděte, štědrou rukou naberte, krále, králku podělte.

Čím nás nadělíte, to na zámky dáme, králi a králce podáme.

Králi vystavíme z kamení drahého, ze zlata.čistého.

Králce vystavíme

z pávového,

z kvítí májového.

Vyšla hospodyně, krále pozdravila, králku přivítala.

Kázala jim dáti vajec sedm košů a tři kopy grošů.

Poslyšte málo, maličko, naše předrahá matičko! U rychtáře Čejky v statku, kde všeho bez nedostatku, naše koně vrané máme, po vsích o dary žebráme, králi, králce je složíme, zámky pro ně postavíme.

Náš předrahý pane strejčku! Máte-li nějakou grešiičku


Předchozí   Následující