Předchozí 0062 Následující
str. 49

Králky, králenky, královničky.

Vzpomínám rád, jak roztomile působily zásluhou rodiny Bakešovy, paní Vlasty Havelkové, vdp. Ign. Wurma (jména v dějinách národopisného studia u nás tak ctihodná a milá) oživené, studované a věrně napodobené hry a tance svatodušní — králky, královničky. Vítala je s nadšením i Praha na Národním divadle, na národních slavnostech s jásotem byly opakovány a dodaly královničkám významu i obliby národopisné výstavky, chystané k Národopisné výstavě českoslovanské roku 1895, na níž zvláště poznali jsme půvab i starobylost něžných zábav těchto, moravských královniček*).

Go to byly královničky? Odpovídá stařenka na Slovácku r. 1899: »0no ty zvyky nekeré ešče sa tak pomáli třasů, ale ani stý díl toho néni! O sv. Duchu děvčice měly jednu zapentlenú za družku a tá nosila košík na ruce a do něho jí dávali vajca. A chodila v prostředku mezi němá pod červeným tureckým šátkem. Ten měli uvázaný na čtyřech paličkách (hůlečkách) a štyry ho nosily a tá družka byla pod ním. Chodily po dědině a zpívaly tak pěkně, tak sa tá dědina otřásala. A tuto pěsničku:

>Královno milá, král tebe volá,

abys k němu přišla, nebyla tak pyšná, jako já sama.

Ona nepřišla, posla poslala

a ty milý' posle, vyřiď mě to dobře, jako já sama.*

a tak dál! A to sa říká, že chodíja po královničce .. .«**).

Stařenka již si toho moc nezapamatovala, ale jdeme vyslechnout svědka výnaluvnějšího, Fr. Sušila, jenž první zachoval pěkný obrázek, jak si představíme ochoz králek čili královniček: O letnicích aneb okolo nich,


*) Viz L. Bakešová, Královničky, Obzor, 1889, 180; Vlasta Havelková, Královničky, Cas. vlast, musea olomúckého, 1889, 12; Královničky, Staré národní tance, obřadní zpěvy. Sebral po lidu a podle Sušila sestavil Frant. Bakeš, v Brně, nákl. žen. vzděl. a výr. spolku »Vesny«, r. 1889; Návod k národnímu a obřadnímu tanci »královničky«. Sestavila a napsala Lucie Bakešova. (S tabulkou obrazců.) Klavírní průvod ke »Královničkám« sestavil Frant. Xav. Bakeš, v Praze, nákladem Em. Starého, 1889; Královničky, napsala Lucie Bakešova, v Praze, nákladem F. B. Batovce, 1891; Výstavka v Ořechově, str. 6 a d.: »Králenky a jich tance« od L. Bakešové. Výstavka v Troubsku, str. 36 a d.: »Královničky troubské« od L. Bakešové. Viz též písně »králenské« ve sbírce »Písně lidu v Troubsku«. Sebral M. Kocman, v Brně, 1894, str. 53. Srv. Zíbrt, Jak se kdy v Cechách tancovalo, v Praze, 1895, str. 367 a spis Slavnosti a obyčeje lidové z Moravy, v Praze, 1895: Královničky troubské (L. Bakešova, K. Sojka, M. Kocman).
**) J. Klvana, Český Lid VIII., str. 112.

Předchozí   Následující