Předchozí 0067 Následující
str. 54
Ty se mně, má milá, hezká, zdáš, budei-li taková až se vdáš? »Ještě hezčejší, můj nejmilejší, řak uhlídáš.«

Jakú jsem já králku dostál, jak by ju namaloval, vypsal. Staň, má králenko, má holuběnko roztomilá.

10. NaSa královna bosá chodí,

sedmákem, grošem pomožte jí!

Pomožte, prosíme, naší chudé královně !

Dyby královna střevíc měla,

ona by bosá nechodila.

Pomožte, prosíme, naší chudé královně!

Naša královna šatka nemá, sedmákem, grošem pomožte nám. Pomožte, prosíme, naší chudé královně!*)

Srv. líčení Sušilovo.

U Tovačova v Citově prošením tím počínají, píseň třešti milostné přikládajíce:

Chodí králka, chodí král, nemá koní ani krav. Zhořela mu fára blízko pivovára. Nechcó mu jí slavěli, musí na ňu žebrati. ' Má matičko z loky, déte misu moky. Pár vajíček vod slepiček, žičko másla vod kraviček. Déte jí na užičku másla,

aby se jí ta huběnka spásla. Déte jí déte na zlatý střevíce, ať se ona prochází z jizby do sednice. Déte jí déte na stříbrný pásek, at je na něm sto padesát krásek. Bude-li více, hezkého mládence, třebas toho. co leží v kolébce. Králka se nám roznemohla, nemůže dělati, a my smutný, zarmóceny musíme žebrati.**)

II, Vrby sa nám zeienajú, na dvě strany prokvétajú. Radujme sa, veselme sa!***)

Návod ku "Královničkám"

+)

Král A (dívka) v národním kroji stejného střihu s ostatními králkami, avšak nádherněji vyzdobeném, nese okrášlený stromeček (léto, líto) v čele celé družiny. Na hlavě má jánku (korunu) z perlí. Za ním po dvou jde polovička králek, jichž počet jest libovolný. Srv. přílohu od Ad. Liebschera.

Pak jde královna B také s Jánkou, poněkud nižší, na hlavě, velmi opentlena, také nádherněji vystrojena, pod praporcem, jenž nesen jest čtyřmi netancujícími králenkami C. Po boku královny jdou dvě králenky D, jež vedou ji za pentle s jánky splývající, za praporcem jdou ostatní dvojice a naposled jedna netancující králka E, které však není nutně zapotřebí.


*) Bakeš, Královničky, str. 7. Bartoš, Písně, 1. c, str. 565. **) Sušil, Moravské národní písně, str. 759., ***) Bakeř, Královničky, str. 8.
+) L. Bakešová sestavila názorný obrazec o postupu královniček. Jeho se týkají písmena, značky A, B, C, D. Viz Lucie Bakešová, Návod ku národnímu a obřadnímu tanci »Královničky«. V Praze 1889, str. 5.

Předchozí   Následující