Předchozí 0068 Následující
str. 55

Průvod pohybuje se z pravé strany na levou a zpívá se píseň: (čís. 1.) ^Neseme, neseme májiček.« Tato se asi třikráte opakuje (řídí se vše dle velikosti místa) a kruh se spojí. Když přibližuje se král s má-jičkem k poslední králence E, podá jí stromeček a ona popojde několik kroků z kruhu. Král však jde do středu, kamž byly králenky G s praporcem a královnou B, doprovázenou králkami D, vešly. Tyto ukloníce se, pustí pentle a vstoupí na místo, kde praporec byl, mezi ostatní dvojice.

Čís. 2. Při písni této v sloce první » Vyletěl sokol«, chodí dvojice, držíce se za ruce do kola, při druhé vloží jedna králka druhé ruce na boky, tato ruce na ramena své družce a počnou tancovati »točinky«; je to tanec sousedské podobný na tři tempa. Na první sníží se dvojice na levé noze na dvě, pozvedne se a na tři se otočí. Při třetí sloce se opět chodí; při čtvrté a šesté tančí se »točinky«, při páté a sedmé se opět chodí.

Číslo 3. Nyní se chopí králky za ruce a utvoří kolo pějíce: »Máme králku chromou,* a točí se napřed v právo, pak v levo, posunujíce jednu nohu k druhé, kdežto královna pod praporcem zavěsí své pravé rámě v pravé krále; král otáčí se kolem sebe a královna, pokulhávajíc, otáčí se kolem krále.

Číslo 4. Králenky postaví se vedle sebe, ovinouee jedna druhé ruku kolem pasu, druhou ruku zabočí. Nyní opisuje každá dvojice zoubek s točinkou; na první takt vykročí dvojice dva kroky v právo, na druhý dva kroky v levo, na třetí a čtvrtý otočí pravá králka levou na 6 kroků celým kolem. Přestávka, což opakuje se při každé sloce.

Číslo 5. Králenky postaví se těsně k sobě obličejem, ruce zabočíce, tančí hvězdu a sice: každá půl hvězdy o čtyřech cípech. Jelikož první a čtvrtý cíp spadají v jeden, povstává z těchto dvou čtyřcípých polovin jen šesticípá hvězda. Na první tři takty tančí královničky v protivném směru na čtyry kroky zpět a druhé čtyry kroky v před — jeden cíp hvězdy — na druhé tři takty tančí králky druhý cíp a na druhou sloku ostatní dva cípy, půl hvězdy.

Číslo 6. Nyní tančí dvojice svaz a souvaz, tvořící dvě křížem ležící S. Dvojice podá si pravé ruce, stojíc mimo sebe, obličejem proti sobě. Na první čtvrť sníží, na druhou čtvrť zvedne se celá dvojice (cibuluje), na druhý takt popojde dva kroky kolem sebe, v třetím a čtvrtém taktu se totéž opakuje, v pátém a šestém podají si králky levé, v sedmém a osmém pravé ruce, kráčejíce kolem sebe, v taktech devátém a desátém otáčí se dvojice zase kolem sebe, do rukou tleskajíce, v taktech 11—12tém činí totéž směrem opačným.

Číslo 7. Nyní opisuje každá dvojice malé kolečko. Králky postaví se proti sobě, ruce v bok, a opisují během jedné sloky po špičkách v malých, přísunných krůčkách bočních (asi 12) celý kruh v právo, v druhé sloce totéž opačně, taktéž i v třetí a ve čtvrté.

Číslo 8. Zde opisuje každá dvojice malý kruh, v kříži se navzájem uklánějíc, což se děje následovně: Královničky postaví se v každé dvojici proti sobě, ruce v bok; pravou nohou vykročí, popojdou tři kroky, jimiž.


Předchozí   Následující