Předchozí 0069 Následující
str. 56

opíší 1/4 kruhu — zde úklon. Toť výkon prvních tří taktů, což se opakuje ve 4, 5. a 6. — 7. a 8. — 9. a 10. — 11., 12. a 13. — 14., 15. a 16. — 17. a 18. — 19. a 20. — 21., 22., 23. — 24., 25., 26.

Číslo 9. Nyní podají si všechny královničky ruce a utvoří velké kolo, kdežto královna pod praporcem poklekne, král obcházeje ii, šátkem kolem ní mává, při čemž se oba navzájem uklánějí. Ostatní družina posunujícím krokem se pohybuje napřed v právo, pak v levo. Při slovech » vstaň, má -králenko,* zvedne král královnu.

číslo 10. Dvojice nyní opisují protivným směrem čtyry zoubky po jednom kroku za sebou, držíce se za ruce (za levou a pravou). Při slovech » prosíme,* » pomozte* otáčí se jedna králenka po druhé dvakráte, držíce se za ruce nad hlavami; na poslední čtyry takty opíší zase dva zoubky.

Číslo 11. Nyní seřadí se královničky tak, jak byly přišly. Králky D, které královnu pod praporcem vedly za pentle, opět ji odvedou, dojdouce si pro ni. Ona i praporec vřadí se na místo své mezi dvojice. Král zajde si pro májíček ku králce E, a postaviv se v čelo průvodu, odchází. Celá družina pěje zvučným, jásavým hlasem: »Vrby se nám zelenají,« mávajíc pruty vrbovými vzduchem. Píseň ta se třikráte, ano i vícekráte opakuje dle potřeby. Pruty nesou královničky hned jak vstoupí do sálu v rukou; jakmile počnou tančiti, zavěsí si je k boku na zástěrku, a teprv při písni »Vrby se nám zelenajíc vztýčí a mávají jimi.

Máj íček jest lesní stromek, buď smrček neb jedlička asi 11/2 metru vysoký, symbol léta (lita), které se nese do vsi. Okrášlen jest výdumy pomalovanými, ověšen klebetami. Jsou to slámky navlečené na režné nitce, mezi každou dá se kousek pestrého hadříčku a tím ověší se větvičky. Aby byl stromek pěknější, navěšují vesnická děvčátka obrázky svaté, pozlacené ořechy nějaké cukrové srdéčko a několik jablíček na stromek.

Praporec. Na čtyry tyče zavěsí se plachta bílá, buď vyšívaná neb okrášlená jarním kvítím a pruty vrbovými, neb podobnou zelení.

Jelikož tancující králenky se unaví a zpívati nemohou tak hlučně, radí se, aby měly velmi četnou družinu ku přizpěvování aneb jako podporu hudební kvartet.


Předchozí   Následující