Předchozí 0070 Následující
str. 57

Král ptačí.

Oblíbenou zábavou staročeskou o letnicích byla střelba ku ptáku, při níž nejšťastnější střelec byl poctěn názvem a hodností »krále ptačího «, na jehož oslavu byly pak pořádány slavnosti a radovánky.*)

Zprávy o zábavě této sahají do dob dávných, podle dokladů do XIII. stol. Prostřednictvím Němců přijata byla střelba ku ptáku do Čech. Že to bylo brzy po rozšíření střelby svatodušní v Němcích, nasvědčuje kronikář slezský Efraim Naso. Zavedl prý svídnický kníže Boleslav Válečný, vnuk českého krále Přemysla Otakara L, ve Svídnici 1. 1286 první veřejnou »střelbu ku ptáku«.

Cechům se patrně líbila tato zábava, kdy se slavila památka sv. Ducha v podobě ptáka holubice. Stavěli si také o letnicích bidlo, upevnili naň ptáka (místo živého býval později toliko dřevěný) a stříleli o závod. Později skupili se střelci v cechy, volili si po cizím zvyku krále, který totiž ptáka sestřelil, a pořádali pravidelně o letnicích veřejné slavnosti, při nichž nosíval král jakožto odznak svého vítězství stříbrného ptáka na prsou, zavěšeného na řetězu.

Jaké vážnosti se těšil cech střelecký jíž ve stol. XV., svědčí list krále Vladislava (z dne 2. května 1479) úředníkům královské mince v Kutné Hoře. Káže vydati střelcům ku ptáku hřivnu stříbra, aby si z ní udělali výše zmíněného ptáka stříbrného, odznak ptačího krále.

O střelbě ku ptáku u nás jsou doklady z dějin spolků střeleckých v Praze, v Benešově nad Ploučnicí, v Chomutově, v Plzni a také v Králové Hradci. Ve Slaném připomíná se střelecká společnost ku ptáku r. 1566. Na poznanou spolků střeleckých ve stol. XVI. zastavíme se v Králové Hradci. Zprávy o >konventu střelců ptačích*: jsou dosti obšírné. Léta 1580 dne 23. června vstoupili páni střelci před radu městskou, žádajíce, »aby jim podle dobrého řádu a starobylé zvyklosti kratochvíle rytířská, střílení ptáka, dopřína byla, připovídajíce v tom podle náležitosti se zachovati.« Žádosti jejich vyhověno, »toliko aby mezi sebe každého nepřipouštěli a


*) Viz podrobnosti: Josef Svátek, Staročeské střílení ku ptáku, Hlas Národa, Ned. Listy, 1886, 13. června; Zíbrt, Staročeské výroční obyčeje, v Praze, 1889, str. 118—122; Zikmund Winter, Střelci v parkaně, Kulturní obraz českých měst I. 1890, str. 233 a týž, Zlatá Praha, 1910; Zíbrt, Staročeská zábava střelba ku ptáku, Světozor, 1895, str. 395; týž. Český Lid, VI. 1897, str. 97; Jos. Šimek, O rytířské kratochvíli »střílení ku ptáku* na Horách Kutných, Kutná Hora v XV. a XVI. století, v Kutné Hoře, 1897, str. 142. V roucho zábavné oděl kutnohorské střílení ku ptáku Jos. Braun v povídce >O ptačím království* ve sbírce »Z těžkých hodin* a Zikmund Winter ve svém mistrovském díle o Kampaňoví, 1909.

Předchozí   Následující