Předchozí 0004 Následující

PŘEDMLUVA.

1 aké čtvrtý svazek této sbírky a znova sbírka celá » Veselé chvíle v životě lidu českého«, byly uvílány od kritiků všech směrů s nelíčeným nadšením a uznáním, jak vhodně spojuje podepsaný účel, zachovati staro-světské obrázky ze šťastných těch málo chvilek lidu českého, s účelem praktickým, podati návrhy a vzory ku napodobení při slavnostech národních, spolkových, studentských, dorostu agrárního, Baráčuických a pod. Zvláště pochvalují posudky, že věrné, srozumitelné texty jsou provázeny a doplněny názornými obrázky krojovými, výjevy ze slavností, jež výborně vedou každé napodobení srozumitelným pokynem o uspořádání, o průvodu, o hrách, o vlipeeh, o zábavě, všecko přesně a věrně podle lidového podání, s výběrem vdech starodávných i hynoucích a vyhynulých veselostí lidových. Můžeme se také honositi, že mnohé obřady z knížek posud vydaných byly s úspěchem napodobeny a sehrány. Zvláště jsme přišli vhod s nedělí smrtnou, s Řehoři, s pomlázkou, s honěním králů a s královničkami.

Byla by to neupřímnost, zapírati, že právě tento výsledek těší, těší více, než sta lichotivých frasí o této sbírce. A tak tedy pokračujeme . . .

Obžinky! . . . Jaká to byla sláva, jaká událost pro statek a pro celou ves! . . . Dnes všecko jako by vodou uplynulo, a tím kouřem ze strojů všeho druhu vyprchalo, na vždy! A přece i dožatá, pořízená strojem, mohla by se slaviti místo opojení kořalkou až do němoty v rodině i v obci, ve dvoře, na velkostatku, po staročesku, ušlechtile a dojímavě, s písněmi, s říkadly roztomilými, s žertíky a škádlivkami, jak to vše líčím.

Mýlil se jeden kritik, že mám smysl jen pro obyčeje a zábavy lidové za starodávna a že jsem zaspal úžasný pokrok v moderním vývoji zemědělství. Mýlil se, že to všecko vyčtu v knihách a archivech a že to neznám z vlastní zkušenosti. Jsem a zůstanu dítě českého venkova, v jehož ovzduší jsem rostl, dospíval, přičiněním šlechetné pěstounky tetičky M. Soul-kové přilnul s upřímnou láskou k tomu lidu jihočeskému a celému lidu československému, jehož studiu pak celý život posavadní s láskou více než suchého a zkostlivělého vědeckého snažení jsem věnoval. Ze starých


Předchozí   Následující