Předchozí 0022 Následující
str. 17

Souhlasně rýmuje o slavení obžinek r. 1669 v pranostiee na léto Václav Dobřenský Cernomostský :

>Již své střely ohnivé z lučiště jasného spoušti slunce palčivé, vzezření jasného. Stínu pastuoha bledá s svými ovečkami. Slunce předce prohledá svými očičkami. Vesele prozpěvují při hojné žni ženci: panoše osdobuji obilnýma věnci ...«*)

Jako jednotlivý hospodář slavil obžínky na svém hospodářství, tak se připomíná ve století XVIII. a XIX. slavení dožinek, obžinek »obecních* i »panských«, s obdobnými, hlučnějšími obřady.

2. České obžinky při korunovaci r. 1792 a 1836 v Praze.

Podle starodávného obyčeje byly oslaveny korunovace Leopolda II. r. 1791 a Františka I. 1792 tancem panským i lidovým s různými radovánkami a slavnostmi. Určeno bylo pořádati na počest korunovace královské selské obžinky. Zajdeme se podívat na lidovou slavnost v Královské oboře r. 1792. Zachovalo se několik popisů této nákladné slavnosti.**) Průvodčím bude nám souvěký svědek Rulík, jenž popisuje slavnostní obžinky v Ověnči.***) »Nazejtří, totiž 12. toho měsíce páni stavové čeští k uctění král. dvora v Ovenci, jinak Bubenči blízko Prahy za Pruskou bránou, kdež před časy králové čeští své vyražení mívali, zřídili venkovskou slavnost, ku kteréž i sedláci ze všech krajů království českého, jakož i selští ženichové a nevěsty, jenž skutečně toho času do stavu manželského vstoupiti chtěli, pozváni byli. Tato slavnost zasluhuje toho, aby tuto našim potomkům hodnověrným vypsáním na památku zanechána byla. Bubeneč aneb Ořenec leží v dolině na Vltavě, kdež mimo stavení nachází se rybník, kterýž však nyní vysušen a na pole vzdělán jest a vynáší v okolí půl hodiny cesty, maje kolem okolo 358 kusů


*) Discursus sphaerographici continuatio IV., v Litomyšli 1669, 1. J 3.
**) Viz skladbu »DSvče s růžovým věncem* ze Vsi Ovenče na ožinky JMstem Františkovi a Marii Terezu, králi a královně české, dvanáctý den měsíce srpna léta 1792, v Praze, u J. G. Kal ve, 1792; Beschreibung des Aernte- und Rosenfestes, welches in Gegenwart S. M. Franz L und Marien Theresiens, Konigs und Konigin von Bohmen durch die Landesstande veranstaltet von dem im Parke Bubentsch bei Prag versammelten bohm. Landvolke den 12ten August 1792 gefeiert wurde, Prag, 1792; Konigskronung in Prag i. J. 1792, Prag, 1792, str. 276—23í; Tagebuch der bohm. Konigskronung i. J. 1792, Prag, str. 201—203. Náčrtky v Zemském archivu království českého.
***) Kalendář historický, 1797, 1. str. 181.

Předchozí   Následující