Předchozí 0041 Následující
str. 36

Když průvod k obydlí hospodářovu dojede, seřadí se účastníci a jedna žena z průvodu přednáší ve jménu všech účastníků hospodáři rozmanitá přání a děkuje, mu, že jim popřál na svých polích výdělku, přejí mu, by mu Bůh požehnal hojně sklizené úrody atd. Po ukončení této ceremonie jsou účastníkům slavnosti od paní domu podány koláče, pivo a ženským rosolka. Při tom ženské zpívají:

»Náš milostpán je hodnej pán, dal nám piva velikej žbán. Naše milostpaní je hodná paní, dala nám koláče samé mazání. Samé mazání, samé rozinky a k tomu ještě flašku rosolky.«

Tancem, doprovázením jednotlivých hospodářů od muzikantů za zpěvu chasy ukončí se slavnost obžinková.

V Soběkurách pravidelně bývají slaveny obžinky skoro po celé vsi jedním dnem, avšak v každém hospodářství pro sebe. Již dopoledne poznati lze, u kterého rolníka budou večer dožinky slaviti. Prozradí to veselá nálada do pole ubírajících se ženců. V den ten jde práce zvláště od ruky, vždyť to poslední den žní a o pivo nebývá v den ten nouze. Zvláště pak k večeru, když práce blíží se svému konci, nechce nikdo býti posledním při sbírání hrstí, neboť zůstane pak po celý rok »babou« Zatím doma, a to zvláště děti, obstarávají květiny, pro něž nelení jít, třeba hodinu cesty. Ještě před večerem uplete se pak věnec pro hospodáře, kytky pro hospodyni a čeledíny a pro podruha velký věnec z kopřiv. Klasy obilné nesmějí nikde scházet.

Dožinky samotné počínají večeří: káva nesmí scházet, o koláče není zle, také kaše bývá pravidlem. Po večeři zmizí svobodná děvčata od stolu, venku po straně si zanotují, načež za dveřmi hospodářovými spustí jednoduchou, leč zcela původní a vhodnou melodii :

»Už jsem tu s věnečkem za domečkem,

cinkejte, sedláče, s tolarečkem,

s tolarem, s tolarem, s flaší vína,

vždyť já jsem s kuráží vždycky žila.

Jestli nám nedáte toláreček,

tak my vám nedáme váš věneček;

toláreček na šáleček,

potom my vám dáme váš věneček.«

Po té vstoupí dovnitř s věncem a kytkami a zpívají dále:

»Zelené věnce máme, vám jich, chlapci, nedáme, dáme je sedláku, on nám dá kořalku a my se napijeme.

Půjdeme k zahradníku, koupíme rozmarinku, uvijeme věnce pro naše mládence, pro naši selku kytku.«

Pak předstoupí jedna z nich před hospodáře s věncem a přednáší delší veršované »říkání*, v němž líčí, co zkusila, než ten věnec uvila ;


Předchozí   Následující