Předchozí 0067 Následující
str. 62

Na panstvích bývají žnivuvky zvláště pestré, poněvadž jest ustrojeno několik osob ve snopy, skotačívají, budí rozmarnou náladu.

Za věnec obdrží služka od . hospodáře peněžitou odměnu, kterou obyčejné věnuje na novou stuhu do pletenou. Než odevzdá věnec hospodáři, promluví takto: »Prosím o malé pomlčení a malé k vám promluvení, vzácný a vážený pane hospodáři, vzácná a vážená paní hospodyně! Co jsme si předsevzali, za pomoci Boží jsme dokonali. Žně letošní jsme ukončili, věneček jsme vám uvili a proto na místě všech vám přeji: tolik zdraví, co je v tom věnečku trávy, tolik set, co je v tom věnečku plev, tolik tisíc, co je v tom věnečku kvítí, a na přesrok tolik kopeček, co je v tom věnečku zrneček; a k tomu též dobré zdraví a hojné Boží požehnání . . .« «

Na Opavsku znivý obid bývá obyčejně v sobotu neb v neděli. Hospodyně napekou koláčů, uvaří polévku, podají dvojaké maso, a hospodář narazí čtvrtku. Je-li na blízku nějaký muzikant, třeba jen harmo-nikář, zavolá se, — veselí jest plničký statek. *)

7. Požatevné obřady a zábavy na Slovensku.

Mládenec nese zástavu (prapor), obyčejně z velikého hedbávného šátku, na žerdi, jejíž hořejšek stužkami, kytkou z kvítí a klasů ozdoben jest. Vedle něho aneb za ním jde panna, na jejíž hlavě věnec ze stébel a klasů, někdy na způsob koruny, ku podivu strojně upletený. Ostatní zástup ženců za nimi se zpěvem po ulici až do dvoru hospodáře a pána svého. Věnec ten pak zavěšen bývá v prostřed stodoly, pitvoru neb i příbytku na stropě, a visí tam přes celý rok až do nové žatvy. Pozpěvují při tom**):

Ktorej že dnes, ktorej, uvijeme veniec? Tej, ktorú vyberie najkrajší mládenec.

Komu že dnes, komu, dáme niest zástavu. Tomu, čo jej podá svoju ručku pravú.

Ten Ondriš Slavíké, ta Anna Blehéje : Toby bou pěkný pár, keby jim pánboh

dau!

Pani naši, páni, otvárajte brány, Nesieme vám darík, žencov pěkný

párík.

Idú ženci z roli, prestierajte stoly, Stoly javorové, ubrusy kmentové.

Našeho pána žnivo,

Skoro se dokončilo, A susedovo žnivo, Na póly v pólu shnilo.

Našeho pána žnivo,

Teraz se dokončilo, A susedovo stojí, Bo se ho čelad bojí.

Žnivo sme dokonali,

palce sine pořezali,

Třeba by nám rentečky, Póza vij ac palečky.

Naša paní nepyšná, Na vrata ku nám vyšla, Bohu se pomodlila, Že žnivo dokončila.


*) Srv. V. Prásek, Vlastivěda Slezská I. v Opavě, 1888, str. 173. **) J. Kollár, Národní Zpěvanky, I. V Budíne 1834, str. 307.

Předchozí   Následující