Předchozí 0071 Následující
str. 66

Zdařilý obrázek dočesné na Rakovnicku nakreslil J. Kolář r. 1858. Nahoře znázornil oslavu piva a práci na chmelnicích. Uprostřed veselý průvod: napřed flašinelář, s medvědem a paňácou (jsou ovinuti chmelem),

praporečníci, děvčata s věncem, ozdobený vůz provázený od zpívajících če-sáčů s tyčemi v rukou a od 'česaček. Dole prostřed věnčení hospodáře, tanec a pitky na oslavení dočesné. Viz str. 67.

Jako docházívají podepsaného žádosti za rady, pokyny a návody o slavení obžinek při národních slavnostech, podobně docházejí žádosti za sestavení programu pro slavnosti o dočesné, chmelové ožinky.

Ze starších slavností podobných vzpomínáme slavné dočesné v Žatci za přítomnosti císaře Františka I. a jeho choti Karoliny r. 1833, z níž podáváme ukázku obřadného tance s chmelovými "věnci podle souvěkého tisku příležitostného.

Dobře poučí a vybízí ku napodobení pořad do-česhé, kterou dne 13. září 1891 oslavily okresy Rakovnický a Lounský na výstavě jubilejní.*)

V čele jel jezdec s hlavním praporem, na němž byl nápis * Chmelaři áeští*. Následovaly pak: Vůz s malými děvčaty, tažený dvěma páry kozlů. Vůz s malými hochy, tažený dvěma páry oslů. Šest hospodářů na koních, osm hudebníků v národních krojích, jezdec s praporem. Děvčata rozhazovala chmelové věnečky. Za nimi zastoupeny byly v průvodu obce z Lounská i Rakovnicka. Na každém voze plno česaček i junáků, praporečníci na koni hlásali vždy novou vesnici, podle vozu ehasníci s háky, průboji a tyčkami, chmelem obalenými, a z vozu, kde bylo plno praporců, chmelové zeleni a květin, ozýval


Obr.28. Tanec chmelařský (dočesná) na uvítanou Františkaa i. r. 1833


*) Sto let práce L, II. V Praze 1893, str. 317.

Předchozí   Následující