Předchozí 0029 Následující
str. 23

lecké tvorby při výrobě jesliček. Na vrchol všeho klademe roztomilý Betlem Mik. Alše, vydaný od snaživého Dědictví Komenského. Viz vyobrazení z Procházkovy knihy, jaké bývaly české figurky jesličkové po domácnostech i v kostelích. Viz též obrázek Betlema od mistra Alše.

Podívejme se na jesličky a hry s jesličkami. 0 vánocích vloží horal krkonošský všechen náboženský vznět do dramatisování děje


Obr. 22. Betlem na deskách malovaný z Kladna.

narození Krista Pána postavením si většího nebo menšího dle poměrů majetníkových »Betlema«, ladně seskupeného obrazu města Betlema, chléva s děťátkem, před nímž klečí Panna Maria a sv. Josef, výše na stráních pastýři dary nesou, ovce pasou a před andělem narození Krista jim zvěstujícím se klaní. Živá obrazotvornost lidových umělců řeszbářkých, kteří si veškeré postavy a to zvířata domácí, pastýře, darovníky a mnohdy i humoristické scény při nesení darů sami vyrobí, přimísí k těmto biblickým postavám lidi z doby naší: kominíka na komíně, pana otce před mlýnem, chudého tkalce s rancem k jeslím běžícího, darovníky na tra-kařích, na krusnách a v koších štědrovnice a jiné dary Ježíškovi přinášející. Viz obr. 24.


Předchozí   Následující