Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 300

С) Sýrařské nástroje. 1. Mísy na sýr. 2. Formy na sýr, 3. Lisy na sýr. 4. Jiné přístroje.

III. Nástroje pro zemědělský a domácký průmysl.

A) Nástroje lnářské. B) Nástroje к předení a tkaní. C) Provaznické náčiní.

D) Náčiní к ukládání paliva, E) pálení kořalky, F) vaření piva, G) pečení, H) zabíjení, J) lití svíček, K) udržení budov, L) do dřevníku, M) к prádlu a úpravě šatstva, A') Míry a váhy.

IV. Předměty potřeby domácí.

Ä) Náčiní z kuchyně a špižírny. B) Náčiní к jídlu. C) Svítidla. D) Nábytek.

E) Šatstvo.' F) Různé.

Třetí oddělení.

Výrobky zemědělství.

I. Suroviny a výrobky pro zemědělství.

A) Pěstění rostlin. 1- Nerosty a horniny (z dánských půd). 2 Ukázky půdy. 3. Hnojiva. 4. Setiva. 5. Přípravy (a náčiní) týkající se nemocí rostlin.

B) Chov domácích zvířat. 1. Picni látky. 2. Přípravy (a náčiní) týkající

se nemocí.

C) Mlékařství. 1. Přípravky a přísady při vyrábění másla a sýra. 2. Přípravky a náčiní к vyšetřování výrobků mlékařských.

B) Zemědělský a domácký průmysl.

E) Stavební látky a části staveb.

II. Výrobky zemědělství.

A) Pěstění rostlin. 1. Sbírka rostlin. 2. Sbírka zrní a semen. 3. Jiné výrobky

rostlinné.

B) Chov domácích zvířat. 1. Vlna. 2. Jiné výrobky.

C) Mlékařství.

B) Zemědělský a domácký průmysl. 1. Výrobky mlynářské, 2. cukrovarů, 3. průmyslu pivního, 4. vinopalen, 5. olejen, 6. přípravy margarinu, 7. domáckého průmyslu.

Co se týče doplnění materiálu, navrhuje výbor, aby museum s patřičnými přestávkami vyzývalo novinami, by se museu nabízely předměty, a dávalo zprávy o tom, čeho se mu dostalo.

Jednou ročně zašle se vyzvání, provázené formulářem ohlašovacím, spolkům hospodářským, školám vysokým a rolnickým, konsulentům a jiným, aby předměty sami zaslali anebo dali zprávu, kde by museum mohlo dostati materiál.

Správa každé sbírky opatří se knihou, zařízenou na zapsání předmětů, které by návštěvníci nebo jiní slíbili, že je dají museu.

Bude-li možno a dbvolí-li prostředky, podniká inspektor a správcové kratší nebo delší cesty, aby sbírali materiál, zvláště v krajích, které jsou poměrně řídce zastoupeny v sbírkách.

Zemědělské museum bude ve styku s ostatními musei země, zvláště s lidovým (národopisným) a národním jakož i s musei provinciálními, a z nich výměnou nebo jinak bude hledět obdržet předměty.

Příležitosti к rozmnožení musejních sbírek budou výstavy, dražby, bourání starých statků a továren atd.

Podle zvláště zajímavých věcí, jichž nelze získat, dle okolností se zhotoví opisy, kresby, fotografie nebo modely.

Fotografiemi a pod. se nasbírá ponenáhlu řada interieurů a výjevů z práce a života na venkově, starých zvyků, spojených s rolnictvím atd. Rovněž ponenáhlu se nasbírají obrazy a modely typů dobytka, forem stavebních.

Stran příspěvku státního navrhuje výbor, aby se žádal větší obnos najednou a příspěvek roční; tento příspěvek vypočítán na 15.000 kroner ročně, z nichž by obdržel inspektor platu 3000 kroner, správcové po 1500 kroner, assistent 1000, na cesty se počítá 1500 kroner, na nakupování 2000, ostatní na pravidelnou práci musejní. Konečně výbor předsevzal prozatímní rozdělení předmětů mezi tři sbírky.

Má-li museum býti zřízeno hlavně z věcí darovaných, tyto věci patrně nemají pro přítomnost reální ceny, nýbrž jen historickou. Ale museum proto nechce býti historickým — sbírkou haraburdí, jak se řeklo v komisi — nýbrž poučením pro moderního rolníka, jako pokusná pole, s nimiž má společného ředitele. Tomu


Předchozí   Následující