Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR  
str. 304

a z nepatrných prostředků postavila a vypravila dobrý, místně velmi významný ústav vzdělávací? V září 1903 vydal prof. Fric s několika občany bélohradskými provolání pro stavbu musejní budovy. Do roka bylo již museum vystavěno i vypraveno. Postup byl odlišný od obvyklého způsobu zakládání museí. Pravidelně se nejprve pro museum sbírá materiál; na uspořádání a umístění pomýšlí se teprve, když se nahromadilo již dosti sbírek. V Bělohrade však nejprve postavili budovu: »Kdo chce míti kanára, musí si dříve opatřiti klec,« jak o tomto postupu pravil prof. Frič. V budově rozvrhli přesně místo pro sbírky přírodní, archeologické i národopisné, připravili pro jednotlivé oddělení i skříně. Kde neměli místního materiálu, ponechali skříň prázdnou téměř; jenom na vzor jaksi v ní umístili několik předmětů, jež v ní měly býti, třeba z jiného kraje.. Tak na př. postavena skříně, určená pro pazourkové i jiné kamenné zbraně z doby předhistorické a dán do ní jediný mlat (z jiné krajiny). Navštěvovatelé tím upozorněni pravili: »I to my máme doma také takový mlat. . .« A než minul rok, byla skříně plna podobných předmětů z nejbližšího okolí. Stejně bylo se sbírkou národopisnou, jejíž základem byl 1 čepec zlatý a 1 stará výšivka. Co do rozdělení musea vyplňují sbírky přírodnin více než dvě třetiny sálu (průčelí a celou levou stranu sbírky geologické, střed sbírky botanické a živočišné). Ostatek místa věnován je starožitnostem, předmětům národopisným a dějepisným (zde i sbírka zbraní a památek r. 1848 a 1866) a domáckému průmyslu (instalováno plátenictví, knoflikářství, košikářství) Při úpravě musea dbáno především jeho úkolu vzdělávacího; proto všechny předměty jsou opatřeny přesnými a zřetelnými nápisy. Vnitřní, výstavní místnost musejní je rozsahu 11X7-38X4 ш; mimo ní je v musejní budově ještě velké skladiště (pod sálem výstavním). Nejsou tedy místnosti veliké. Ale jistě stačí; neboť Museum chce přesně dbáti toho, aby nevystavovalo a neshromažďovalo duplikáty a věci necenné jen proto snad, že byly darovány, a aby omezovalo se jen na materiál místní a nepřijímalo věci cizokrajné. Náklad na museum obnášel as 8000 kor. (budova 5000, zařízení 3000), Udržovati je bude místní musejní spolek za součinnosti obce.

@----------

Učitelské Noviny (XXV., 132) stěžují si, že návštěvy museí školními dětmi zůstávají bez užitku. Příčinou toho je, že bud vůbec se nedostane dětem výkladu nebo je jim podán výklad zběžný a nejasný. Navrhují proto, aby pražské učitelstvo vzalo na sebe úkol poučovati malé — a snad i dospělé — návštěvníky musejních sbírek. Věc bylo by možno upraviti tak, že budou stanoveny určité hodiny, kdy ve kterém museu by bylo možno výklady poslouchati.

@----------

Městská rada v Plzni — dovolávajíc se příslušného výnosu místodržitel-ského — žádá zvláštní vyhláškou občanstvo, aby neprodávalo památek historických a uměleckých obchodníkům a agentům se starožitnostmi, nýbrž vždy předem je nabídlo domácím museím. »Za účelem přehledu doporučovalo by se, aby dotyční páni majitelé památek podobných alespoň o jich existenci správám museí našich příslušná sdělení učiniti sobě neobtěžovali, aby pak alespoň od času к času ku veřejným výstavám neb účelům studijním jich použito býti mohlo.« Význam podobné soustavné evidence zejména větších sbírek soukromých, na jejíž potřebu Národop. Věstník již upozorňoval, je jasný. Ovšem nestačí tu pouhé poučování a vyzývání tiskem. Pokud, jde o větší sbírky, je třeba, aby musejní správy vešly v přímý styk s jejich majiteli. Pokud jde o ojedinělé předměty v rukách soukromých, zejména o předměty národopisné, bylo by třeba pomocí místních inteligentů zvláště na venkově. Vesnický učitel, kněz, vykonali by lehce záslužnou práci, kdyby sepsali, kdo dosud v obci chová památky národopisné nebo památky dřevní výroby zemědělské, a soupis ten poslali kanceláři Národopisného Musea v Praze.

@-----------

Okresní jednota musej;ní v Českém Brodě otevře museum své ještě během letošního podzimu.

@-----------

Průmyslové museum v Hradci Král. uspořádá v době od 16. prosince do 1. ledna výstavu drobného umění, uměleckých řemesel a domáckého průmyslu.

@----------

Musejní budova v Turč. Sv. Martině je již pod krovem. Obsahuje 17 místností, z nichž jsou 4 pěkných rozměrů (9—14 m na délku).


Předchozí