Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 303

vala atd. Proto přímý odbyt vůbec si nemohla hledati. Ovšem kursy, jichž bylo pět, navštěvoval nepatrný zlomek vyšívaček (87), t. j. v běhu 3 let necelá 3% všech pracovnic. Působí však kursy i nepřímo: od absolventek jejich učí se i jiné vyšívačky. Celkem pracuje ve východních Čechách as 3000 vyšívaček ve 140 obcích (devíti okresů); zaměstnává je na 50 faktoru, kteří exportují zboží do ciziny. Výdělek je velmi nízký: při lOhod. práci 80—90 hal. průměrem; nejnižší mzda byla za 13hod. práci 27 hal., nejvyšší za 13hod. práci 2-60 kor., jíž však s krajním napjetím sil dosáhnou 2%0 vyšívaček. U absolventek kursu stoupla průměrná denní mzda na kor. 140. Vyšíváním zaměstnávají se i děvčata ještě školou povinná.

@------------

Ke kapitole: lid a politika, resp. к lidovému nazírání na politiku apolitická práva i povinnosti zaznamenaly malý doklad Hlasy z Hané (č. 118): V Týnci na Břeclavsku ohlašoval v nynější volební kampani sněmovní obecní policajt: »Dává se Vám věďať, že sa včil odpoledňa v obecní hospodě koná schůza voličů, co majů právo volit na tú zímskú radu, abyste se tam hned, ale hned každý dostavili, lebo ten, co sa nedostaví, bude přísně trestaný.«

@-------

Dr Kerekes provedl prostřednictvím zeměpanských lékařů v Uhrách dotazníkovou akci o chlebu, užívaném na uherském venkově. Chystá na základě dotazníků lidopisnou akci o chlebě. Dotazníková akce neomezovala se na Maďary, nýbrž obsáhla i venkov slovenský a ostatních nemaďarských národů.

@-*----------

H. Braun v Mitteilungen d. Vereines f. Sächsische Volkskunde (IV., seš. 2.) zjišťuje poměr starých lidových pověstí o pokladech a trpaslících ke skutečným nálezům starých památek, zjm. předhistorických. Stanoví o řadě (téměř dvacíti) náležišt, že к jejich místům poutala se ode dávna lidová pověst rázu svrchu uvedeného. Odtud soudí na význam a důležitost, kterou mají pro archeology lidové pověsti.

@-------------

Verband deutscher Vereine für Volkskunde chystá bibliografii článků i zpráv ze všech lidovědných německých časopisů, vyšlých do roku 1901. Práci tu řídí prof. dr. Helm.

Zprávy o museích a společnostech národopisných.

(Ze Společnosti Národopisného Musea Českoslovanského.) Na schůzi rady musejní 23. října bylo schváleno, aby duplikáty, jichž Národopisné museum nabylo zejména koupi velké sbírky Kretzovy moravskoslovenského a uherskoslovenského vyšívání, byly určeny pro výměnu s jinými musei, a to předem za věci české. Jednání o výměnu bylo již počato s museem v Soběslavi. — Dále usneseno pokusiti se o výstavu zemědělské retrospektivy na jarní hospodářské výstavě, kterou pořádá v týdnu svatojanském vždy Ústřední Hospodářská Společnost, jež přijala ochotně v tomto směru popud Sp. N. M. Č. — Konečně rada N. Musea Č. prostředkuje při zařízení českého oddělení v Národopisném Museu cara Alexandra III. v Petrohradě Po dohodě se zástupcem petrohradského musea p. Th. Volkovem, jenž meškal za tím účelem v Praze, požádala univ. prof. dra L. Niederla, aby ujal se vypravení českého národopisného oddělení pro Petrohrad. Prof. Niederle ochotně se v práci uvolil. — I s českými musei vešlo Národopisné Museum v dobrý bližší styk. Tak zejména správa městského Musea v Turnově laskavě zapůjčila 16 uzlíčkovaných čepečků šedých a 10 vínků, bohatě vyšívaných — vesměs to vzácné kusy lidové práce, jež budou vystaveny ve sbírkách Národopisného Musea. Snad časem i jiná místní musea zapůjčí vzácnější své kusy, které ještě v Národopisném Museu nejsou zastoupeny, aby se tak representovala v ústředních sbírkách pražských. — Pro sa.dy před budovou Národopisného Musea daroval p. odb. učitel J. Kyselo, správce Musea v Hořicích budku ke krmení ptáků, vypracovanou dle návrhu akad. malíře p. J. Prouska ve slohu národním.

@------------

Prof. dr. A n t. Fric vydal zajímavou knížku: Dějiny místního musea v Lázních Bělohrade. Před třemi lety pojalo několik občanu bělohradských a návštěvníků místních lázní myšlenku zříditi v obci museum. Dějiny bělohradukého musea zabírají tedy dobu velmi krátkou a přece: jak jsou poučný! U nás se stále mluví o vzdělávací práci, stále čteme rady a pokyny pro ni. Není tu pravou oasou, hotovým osvěžením, čisti jednou o práci vykonané, o práci, která bez velkých slov


Předchozí   Následující