Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 42

Záda kožichová vyšívala se celkem dvojím způsobem. Bud rozdělila se mezera mezi lemovými pásy na dvě čtverhranná pole, z nichž každé bylo vyšito samostatně komposicí skoro podobnou, a krajní lemové pásy mimo jednoduchou lemovku zůstaly neozdobeny (obr. 4. a 5.), nebo vyšily se bohatě bordurou rostlinnou oba pásy a mezi nimi vyšita komposice jedna, jež končila obyčejně vzhůru do špičky — všelijak ozdobené (obr. 3., 6., 7., 8.).

U nákladnějších kožichů zdobena byla vyšíváním i kapsa na přídě kožichu hvězdou a nad ní pěkným motivem rostlinným (obr. 2.). Sebral jsem, pokud se dalo, několik těchto komposic ornamentních, jež vyšity byly pod beránkem na kapse a nakreslil jsem je zcela věrně, aby bylo znáti, že zasluhují tyto malé motivy vskutku našeho podivu pro svou ori-ginelní úpravu. (Obr. o., 10.)


Obr. 14. Ukázka lemů horáckých kožichů.

Jednotlivé prvky ornamentů, jež dostaly se mi do rukou, seřadil jsem v tabulky (obr. 11., 12., 13.) dle příbuznosti, aby vynikla pestrost stylisace. Zel, že nelze podati vše i vbarvách originálů, aby vysvitlo, že i komposice barev zasluhuje povšimnutí. Obrázek 14. obsahuje ukázky lemů, jež lze i vedle jednotlivých typů — na připojených fotografiích celých ornamentů snadno vyhledati.    Jos. Kopáč.

LITERATURA.

Meringer Rud., Das deutsche Haus und sein Hausrat. Mit 106 Abbildungen (116. Bd. der Sammlung wissenschaftlich-gemeinverständlicher Darstellungen „Aus Natur- und Geisteswelt"). Leipzig 1906. M. 125.

Tuto výbornou knížku Meringerovu doporučuji co nejvřeleji ku přečtení všem, kteří se obírají studiem našeho domu, jeho původu, historie a vývoje. Je to reprodukce přednášek, jež měl Meringer r. 1905 v Solnohradu při universitní extensi. Kniha není veliká, majíc jen in stran malého formátu, ale obsahuje v přehledu všechno, co jest zajímavé a důležité. Pro naše národopisce


Předchozí   Následující