Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 250

nejlepší a nej praktičtější. — Leč p. ref. vytýká i některé věci, jichž na mapě vůbec není. Fary katolické i evangelické jsou označeny všecky, hasiči v Bezděči jsou označeni, název Laska není německý, nýbrž český, lidem obecně užívaný. Při nejistotě pravého názvu (Lazky, Lazka, Laska, Lazce), volil jsem nej užívanější. —• Pokud se dalších výtek týče, zvláště technického provedení, poukazuji na svou opravu v „Doprovodu", jež zní:

OPRAVA některých omylů na 1. listu Národnostní mapy Moravy.

Na prvém listu Národnostní mapy Moravy zůstalo několik vážných nedopatření. Odstíny barev zelené a červené nedosti zřetelně od sebe se liší. Tóny střední (hnedočervený a hnědozelený) skládané ze sedmi tisků otisknuty jsou nejasně. U Mirova, Plechů a Třemeška vynecháním jednoho tisku jsou porušeny. U Loštic vynechána osada Vlčice, u Jevíčka vynechána značka české dívčí školy měšťanské. V Krumpachu u Zábřeha má být značka české záložny, v Chornicích německé mlékárny. Obecné školy v Nové Vsi a Lošticích jsou utraquistické a mají býti tečkami podtrženy, gymnasium v Zábřeze je české a.má být tudíž značka jeho v závorce, Chrástová patří poštou do Brněnce a j. v.

Ve výkladu znamení v prvém sloupci při jménu obce vytisknutém písmem stojatým, má stati: s farou, t. j. obce, jichž jména stojatě oním písmem jsou vytištěna, jsou zároveň sídlem matričního úřadu (fary).

Ve výkladu barev stati má: Čechů) Němců ) v procentech

Tyto chyby byly možný jedině tím, že naklad a-telka Národní jednota odepřela autoru z úsporných (?) důvodů revisi závěrečnou. Korektury byly jím sice naznačeny ale nedovoleno mu přesvědčiti se o jich provedení.

Na tuto opravu, zvláště na její konec zvláště upozornil jsem p. referenta. Myslím, že tím stávají se výtky v tom směru činěné bezpředmětnými. Přes to však děkuji p. referentovi srdečně za projev uznání, neboť je pocho-pitelno, že při zpracování tak obrovského materiálu nelze se vyhnouti některým pochybením. Na jich odstranění každého odůvodněného pokynu bude pečlivě šetřeno a užito.

V Olomouci, 2. července 1907.

S výrazem dokonalé úcty

    Alois Chytil.

BIBLIOGRAFIE.

Za rok 1905—1906 (viz II. 187—190.)

XVII. Ornamenty, vyšívání, krajkářství, ozdoby na kraslicích a j.

*Arno Senf f t, L ber die Tätowierung der Westmikronesier. Globus LXXXVII.. I74—I75-

Erotische Tätowierungen. Eine Umfrage von Dr. F. S. Krauss.-Beiträge von Robinsohn und Krauss. Anthropophyteia L, 507—513.


Předchozí   Následující