Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 168

uvádíme prohlídku musea J. С. a K. Výsosti arciv. Leopoldem Salvátorem, jenž byl uvítán členy rady pp. tov. A. Häuslerem a arch. V. Roštlapilem. Odborný výklad o musejních, sbírkách podal arcivévodovi člen rady vi. r. J. Stibral. Z ostatních návštěv věnovali svoji pozornost musejním sbírkám zejména účastníci slovanských předporad v Praze, chrvatská, polská a slovinská vý-prava na jubilejní výstavů, angličtí a francouzští žurnalisté, mezinárodní sjezd obchodních komora ze slovanských odborníků m. j. prof. dr. V. Francev, docent dr. A. J. Jaci-mirskij, prof. dr. Můrko a pí. Belovic-Bernadzikovska.

@-------------

Městské museum v Poličce doznalo v poslední době několik změn,-jež přispěly k jeho zvelebení. Tak v r. 1907 určena a urovnána byla sbírka mincí, jež seřazeny nejen dle států, ale i dle posloupnosti panovníků, zrevidována knihovna musejní a přemístěna dle oddělení z nevkusných poliček do nové veliké skříně v I. místnosti a urovnán archiv, kterýž všechen uložen v místnosti prvé. V tak získané III. místnosti, kdež jest nejlepší světlo, zřízena byla v květnu r. 1908 umělecká galerie (ovšem jen v reprodukcích), jež těšila se letos zvláště veliké návštěvě; dále byly získány^ kromě 2 originálů fotografie všech děl rodáka poličského sochaře Vojtěcha Saffa a založena sbírka poštovních lístků a pohledů na Poličku. Návštěva musea v letošním letním období (museum bylo otevřeno pouze v neděle a svátky v květnu, červnu a v červenci) byla 1908 osob.

@-------------

Musejní společnost v Teplicích přijala vr. 1907 na subvencích 15.400 kor. Mimo to má od obce zdarma místnosti, z dolů mosteckých uhlí a od ředitelství Ústecko-teplické dráhy volný' lístek pro orgány musejní (státní dráhy nepovolují úředníkům českých museí ani slevy). Za podobného stavu ovšem je teplické museum jedním z nejlepších německých museí v Čechách. A kolik českých museí — odhlédneme-li od museí průmyslových, mimořádně favorisovaných — na našem venkově mohlo by se svými prostředky hmotnými měřiti s museem teplickým?

Spolek Deutsche Heimat pořádal letošního června ve Znojmě kulturně-historickou a národopisnou výstavku Jižní Moravy.

@-------------

Verein für oesterreichische Volkskunde ve Vídni rozmnožil v r. 1907 své sbírky o 2005 kusů. Neobyčejný přírost musejního inventáře byl umožněn tím, že bylo věnováno Společností pro rakouskou lidovědu na nákup předmětů kor. 9204-28, za něž získáno 1778 čísel. Při nákupu dbalo se, aby byl zastoupen národopis všech rakouských národů a byli za tím účelem získáni pracovníci v jednotlivých korunních zemích. V Čechách a na Moravě sprostredkovala nákup pro vídeňské museum sl. Madlena Wankelova. Mimo nákupem přibylo rakouskému museu národopisnému 57 kusů darem a 170 výměnou. Nyní čítá inventář musejní 19.140 čísel vlastních a 3066 půjčených. Sbírka fotografická byla rozmnožena o 122' čísel a čítá celkem 1500 fotografií. Sbírka obrazů, pohlednic a pod. čítá 679 čísel (přírost 72 kusů). Sbírky musejní navštívilo as 4500 osob při volném vstupu a 1182 návštěvníků platících. Příjem obnášel 18.128 kor. 26 hal, výdaj 17.877 kor. 99 hal. Stavební fond musejní, loni založený dostupuje 19.795-20 kor.

@-------------

Museum für deutsche Volkskunde v Berlíně, jež bylo r. 1904 postátněno a přivtěleno Museu für Völkerkunde, bylo — sice ve svých starých, ale renovovaných místnostech — nově instalováno. Nyní vydán byl nový průvodce jeho sbírkami, v nichž zastoupeni jsou také Němci rakouští. Německé země rakouské vyplňují v museu čtyři síně (XI. a XII. Horní a Dolní Rakousy, Chebsko a XIII. a XIV. Tyrolsko a Solnohradsko.)

@-------------

Maďaři pořádají letos v Londýně svoji výstavku, jež však — i dle maďarských listů — je dosti ubohá. Účastňuje se jí 56 vystavovatelů obchodních ä průmyslových. Mimo to pešťská musea zapůjčila ze svých sbírek, čeho bylo třeba pro znázornění svébytnosti maďarské kultury. Při tom ovšem slovenské výšivky a slovenská keramika jsou zase vystavovány pod firmou uherskou t. j. (pro cizinu) maďarskou. Vláda na výstavu tu povolila 100.000 kor.


Předchozí   Následující