Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 1

Plátenictví na Českotřebovská

*)

Část I.

Příprava příze.

1. Ukládání.

Když měla hospodyně napředeno, ohlížela se po dobrém tkalci, jenž by jí přízi setkal. Říkalo se, že tkalce pozná dle krajů (roz. plátna), jsou-li rovné nebo zubaté

V České Třebové nebývali tkalci pláten (t. j. jemných, z příze lněné), nýbrž snad vesměs c n 1 k o v í. Proto bylo se i českotřebovským hospodyním uchylovati do vesnic. Vzkázalo se některému, „karlec" přišel, obyčejně v neděli, když šel do kostela, dostal od hospodyně snídani a pak nastalo vyjednávání.

Hospodyně předložila mu na ukázku pradeno příze, tkadlec mačkaje přízi v ruce, odhadoval její tloušťku a ukládal potom, t. j. stanovil, kolik štuk bude třeba na o s n o v u (podélné nitě) a kolik na o u t e к (příčné nitě) kopy (6o loket) plátna. Nebo vyslovila se hospodyně, co má napředené příze, a tázala se, kolik plátna by jí z toho nadělal. Tu mistr opět ukládal, kolik z toho bude mu vzíti na osnovu, kolik na outek a určil pak, kolik loket plátna jest s to udělati.

Když se dohodli o množství, začalo smlouvání o mzdě. Tkadlec řekl si, co dostane od kopy na penězích, mnoho-li mouky na šlichtu, co za vyprání a jaký jiný přídavek. Na pěkné plátno (tenké) dávala se pěkná mouka, na hrubé černější. Smávali se ovšem po straně, že to jedno, že ta i ona přijde na placky. Místo mouky nebo chleba ve skutečnosti dávaly se také peníze.

V Kozlově počítali na kopu pačesného plátna 5 štuk příze (na] osnovu i outek), na kopu tenkého, 32tipásmového, 12 štuk.

V Říčkách platily selky tkalcům od kopy 2 zl. stř., bochník chleba a čtvrtci „vejražky" na šlichtu.

Z České Třebové stůjž zde několik záznamů mlynářky, paní Pavliny Dařilkové:

„R. 1866. Na 12 ručníků 5,5 štuky příze, od udělání 12 kr. (r. č.) za ručník. R. 1866. Od udělání kopy plátna v Přívratě 4 zl. R. 1866. Od 36 loket kanafasu 3-60 zl. Příze vážila 6,5 libry a 1 lot. R. 1866. Od udělání půl kopy dlouhé 2'io zl. R. 1868 22,8. Vavřínoví 14 štuk a přadeno na kopu plátna tenkého, 7 štuk а II půldruháků tvrdé příze na kopu plátna hrubého. Od udělání 3 zl. 60 kr. r. č. R. 1869. Z 15,5 štuky udělal Horský


*) Viz „Lnářství na Česko třebovsku" v Národop. Věstníku II

Předchozí   Následující