Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 22

V redakci Časopisu Vlasteneckého spolku musejního v Olomouci nastane s novým ročníkem změna, jež —• doufáme —- bude spolu změnou i ve směru listu. Redakcí bude pověřena zvláštní komise redakční, v níž budou pp. JUDr.t. Chylík, P. J. Vy vlečka a prof. Ad. Vašek.

Z posledního sešitu časopisu „Hessische Blätter für Volkskunde" (VII, 135) dovídáme se, že v Německu jest zájem pro lidovědu mnohem značnější než u nás. Spolek vydávající jmenovaný čtvrtletník (o 16 arších do roka), „Hessische Vereinigung für Volkskunde" měl dle zprávy tu vytištěné 1046 členů, tedy dvakráte tolik, co jich má naše Společnost. V minulém roce zabýval se hessenský lidovědnv spolek jmenovitě sbíráním a tříděním písniček a her dětských; rozeslal v té příčině podrobný dotazník po hessenském velkovévodství. V novější době obrácena pozornost na systematické sbírání jmen a názvů polí. Sestavují se za tím účelem důkladné dotazníky. V nich obrácena pozornost na pět bodů: 1. moderní jména, která se mají excerpovali z map katastrálních, 2. historická jména ze starých archiválií, 3. dialektické tvary těchto jmen, 4: způsob vzdělávání polí (louka, role, les a j.), 5. lidový výklad jmen, pověsti o těchto nivách a j. Zmínili jsme se o podobném podniku, který vzala na se Krakovská akademie věd, a upozorňujeme na to, aby také u nás byla obracena pozornost na systematické vědecké zpracování těchto jmen vysoce důležitých jak pro dějiny agrární a pro jazykovědu, tak neméně pro lidovědu.

Antropologové obraceli v novější době pozornost na zvláštní modravé skvrny nalézající se na zádech, v kříži (řidčeji jinde dětí) japonských pravidelně takřka, a po různu se vyskytující též u evropských dětí. V novější době činil pozorování taková Dr. S. V a t e v u bulharských dětí v Sofii a uveřejnil o tom zvláštní studii v „Bulletins et Mémoires de la Société d'Anťhropologie de Paris" r. 1907. Nyní se stať tato s některými doplňky sděluje v Sofijském časopise Пе-рноднческо списание kn. 69, str. 440 si. Podle těchto vý-vodů vyskytují se tyto modré skvrny asi u 5 dětí z 1000. Dr. Vatev podává ve svém článku podrobnou zprávu o dětech, jež popisoval, i o jich rodičích. Považují se tyto modré skvrny za mongoloidné znaky.

Zprávy o museích a společnostech národopisných.

Technické museum v Praze získalo z komorní výstavy četné objekty — mimo jiné i cenný model cukrovaru — a podařilo se též pro zatímně uložení jeho sbírek získati místnost na výstavišti. Nyní jde o zabezpečení stavebního místa a úhradu stavebního nákladu pro budovu technického musea a o zabezpečení pravidelných příjmů na jeho udržování. Spolu byl již dán podnět, aby dosavadní technické sbírky pražské, zejména musea průmyslového Náprstkova byly sloučeny v novém museu technickém. Německé kruhy průmyslové odřekly svoji účast, k níž zprvu byly ochotny, na projektu technického musea v Praze. Vedle myšlenky musea technického dala komorní jubilejní výstava podnět i snahám o samostatné museum sociální, jež však dosud nevyšly za meze propagace časopisecké. A i tu hlasy z kruhu odborných nejsou vždy příznivý myšlence musea sociálního. Na př. Obzor Národohospodářský upozorňuje účelně, že z výstavy objekty, jež by byly vhodný pro museum sociální, přejdou jednak do musea technického jednak technologického, v jejichž program spadají. Přímý zisk z výstavy byl by tedy pro sociální museum slabý?.

@---------------

Včela Čáslavská — dle zprávy podané letošní letní valné hromadě — podnikla v uplynulém roce vykopávky v Zaříčanech, na úpatí Bambousku, při úpatí Železných Hor a v Ronově. Numismatickou svou sbírku rozmnožila o 507 kusů, krojovou a uměleckou po 1 kuse. Členů měla 183, z nichž bylo 25 čestných, 24 zakládajících. 59 dopisujících a 75 činných nebo přispívajících. Příjem byl 607-97 kor. a výdej 400-37 korun.

@---------------

Městské museum v Novém Bydžově vydalo právě stručného — pouhých 32 stránek — průvodce po svých sbírkách. Při vší stručnosti je však knížečka vyčerpávající a podává dostatečný obraz o uspořádání i o bohatém obsahu musejním. Upozorňuje na význačné jednotlivosti sbírkového materiálu, které cenou


Předchozí   Následující