Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 24

V Turnově byla v době předvánoční uspořádána výstava dětských hraček českých, slováckých, polských a ruských, při čemž především bylo hleděno к hračkám lidovým а к výrobkům domáckého průmyslu.

@---------------

Německá místní musea na Moravě budou konati svůj třetí sjezd letos v době kulturně historické výstavky ve Znojmě.

Ve Varšavě byla loňského roku pořádána menší výstava lidového průmyslu, k níž podnět dalo Koło ziemianek. Mimo to měli Poláci v Lowiči výstavu národopisnou, spojenou s výstavkou pedagogicko-řemeslnou.

@---------------

Moskevská universita má zvláštní museum antropologické i etnografické. Zvláště vynikají sbírky ze života Čukčů, Sojotů a Vo-gulů. Obsahuje také předměty z národopisu u různých národů sibiřských a středoasiatských, mimo to též z Číny i Japonska, rovněž z různých kmenů ostatních dílů země, jež slouží velmi dobře při výkladech etnologických.

@---------------

Časopis Исторически Вбстникъ přináší ve svém zářijovém, sešitě sv. 113, str. 982—986 krátkou zprávu o bohatém a krásném museu V. V. Polivanova na jeho statku u vesnice Akšuatu v Korsun. okr. Simbirské gub. Obsahuje vedle velmi zajímavých starožitností, vykopanin z dob klassických, z doby tatarské a j., zvláště bohatou sbírku lidových prací, ozdob krajkových, nádob a j.

@---------------

Ukrajinské město P o 1 t a v a může se nyní pochlubiti slušným museem, po výtce národopisným. Dostalo darem bohaté sbírky někdejšího musea E. N. Skarzynské a obsahuje v oddílu národopisném 9533 předměty, v archeologii 1438, v histor. 6178 a v přírodovědeckém 3836. Má také dosti slušnou knihovnu o 4000 sv. Sbírky dále byly doplněny za ř. 1906, v kterém vydána byla zvláštní výroční zpráva, národopisnými sbírkami nejen z Ukrajiny a blízkých krajů, než také z Německa i z Číny, jednak darem, jednak museum pečovalo o doplnění sbírky etnografické a archeologické.

@---------------

V Odesse se probouzí zájem pro malo ruskou lidovědu přednáškami populárními v „ukrajinském" spolku místním „Prosvitá". Přednášky konaly se jazykem maloruskýrn. průměrně po dvou týdně z ruzný'ch oborů, a mimo jiné též o lidovědě maloruské. (Živ. Star. XVII , 402.)

@---------------

Pro r. 1912 je projektována všeněmecká výstava v Drážďanech, jež bude národopisná, politická i kulturní. Zejména bude se zvláště pečovati o to, aby dobře a co nejúplněji byli representováni Němci v cizině (Sedmihradsku, Rusku, Malé Asii, Turecku, Sev. Americe a Brasilii) a německé kolonie. Styk a organisace práce v cizině má se díti, pokud možno, cestou diplomatickou. Iniciátorem výstavy je Dr. Hopf.

@---------------

V Berlíně uspořádá Lyceum-Klub v době od 20. lednado 20. března 1909 mezinárodní výstavu lidového umění. Úkolem jejím bude oživiti zájem pro lidové umění a otevřití mu světový trh. „Úkolem výstavy bude, pokud je to možno, předvésti lidové umění v jeho dějinném vývoji a zjistiti, co bylo pro naše dny zachráněno z pokladu tradičních forem a uměleckého cítění starých časů. Výstava má přispěti k tomu, zjistiti lidovou duši v jejích uměleckých projevech a stanovití, pokud umělecký průmysl může na půdě národně diferencované čerpati pro svoji současnou výrobu ze sděděných, právě lidových námětů. Zvláště má býti znázorněna svéráznost výroby jednotlivých zemí, takže se bude jeviti důležitější výrobek v mnohém méně dokonalý, který však je charakteristický pro formový výraz lidový, než jiné výrobky dokonalejší, jež však nenesou pečeť národního svého svérázu." Výstava bude předváděti ve třech odděleních i. Lidové umění (a to i výrobky prodejné). 2. Umělecké práce ženské, opírající se o lidové umění. 3. Staré umění lidové. Historickou část výstavy pořádá prof. Curt Stoering.


Vychází péčí publikační komise Společností Národopisného Musea Českoslovanského, nákladem Společnosti NMČ. a za vydavatelství a odpov. redakce prof. dr. J. Polívky. — Papír ze skladu České společnosti pro obchod a průmysl papírnický G. Wiesner, Duffek & spol. v Praze. — Tiskne Alois Wiesner, knihtiskař České Akademie císaře Františka Josefa I. pro vědy, slovesnosť a umění v Praze.

Předchozí   Následující