Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 26

prsník a ponečně dolní čili v r a t i d ý 1 k o. Na prvním navinuta jest osnova, přes druhé, o něž se tkadlec prsy opírá, jde hotové dílo dolů к třetímu, na něž se dílo navíjí. V Kozlově říkají dolnímu vratidlu též beran a v Č. Třebové kolo. Příčina vysvětlí se u 6.

Vratidla mají na koncích čepy. Voskovní vratidlo má ještě po stranách dva kotouče, aby nepadala osnova, a ž 1 á b e к pro bičík к zachycení osnovy.

5. K a č e n k y a h n í z d а. V kobylicích zapuštěno jest po dvou krátkych sloupcích (Výpr.) či kačenkách neboli káčer-


Kozlík neboli malý' stav.

@SEZ@

1 stojany zadní,

2. stojan prední,

3. kobylice,

4. opora,

5, 5' svrcholce,

6. rýgl,

7, 7! pantofle stojanů,

8. lajčka,

9. vratidlo horní,

10. vratidlo prsní,

11. vratidlo dolní,

12. beran dolní,

13. beran horní,

14. cuka horního berana,

15. závaží,

16. bidla.

17. brdo (list nahoře, list dole),

18. vážka,

11). skřipce,

20. popříky,

21. paprsek,

22. podnůžky (pravá sešlápnutá),

23. příze culková,

24. dolní svůrka.

@

k á c h (Č. Tř.), které mají polokruhové výřezy (hnízda) nebo celokruhové dir}', též hnízda, pro čepy vratidel. Vzhůru trčící kačenky nesou prsník, dolů visící jsou pro dolní vratidlo. Horní vratidlo kačenek nemá; hnízda jeho jsou ve stativech.

6. Berany a c u c h t y. Dílo na stavě (= osnova i hotová již látka) musí býti stále silně napjato. Napína se války a vratidly, t. j. horním i dolním. Aby pak se vratidla samovolně netočila, jsou zadržována ozubenými koly, řečenými berany, opatřenými cuchtami = c u k a m i.


Předchozí   Následující