Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 151

Na 1000 porodů připadá mrtvě narozených



Nejvíce mrtvě narozených dítek vyškytá se v okresích německých na Moravě i ve Slezsku, a jejich procento stále v nich vzrůstá. Také v Těšínsku byly poměry nepříznivé, ještě nepříznivější než mezi Němci, ale v posledních letech se valně zlepšily. Nejméně mrtvých rodí se mezi Čechy.

Na čem závisí množství mrtvých porodů, těžko lze říci. Částečně, ale jen částečně, zvyšují jejich kvótu v území německém četnější porody nemanželské. Pripadať v 1. 1891—1900 na 1000 manželských porodů na Moravě 25 mrtvě narozených, na 1000 nemanželských již 38. Za to stěží lze přijmouti vliv zaměstnání obyvatelstva na výši mrtvě narozených, jak ukazuje tento přehled:



Na zemědělské obyvatelstvo připadá na Moravě méně, ve Slezsku však více mrtvě narozených, než na průmyslové, v Čechách pak rozdíl jest minimální. Vysoké číslo u 5. a 6. skupiny povolání vysvětlí se tím, že většina porodů na ně připadajících je nemanželská.

Přihlížíme-li к náboženství obyvatelstva, překvapuje velké množství mrtvých porodů u evangelíků v obou zemích.

Na 1000 narozených připadá mrtvě narozených u



Čím si máme vysvětliti tento nápadný zjev, nevím. V Čechách v tom ohledu jsou u evangelíků poměry lepší (2,65% mrtvě narozených) než u katolíků (3,1%).

Vůbec pak bylo by třeba dalších podrobnějších studií, aby se mohlo bezpečně říci, od čeho závisí množství mrtvých porodů. Zde můžeme jen konstatovati, že jest jich méně u Čechů než u Němců, méně u katolíků a židů než u protestantů, a dále že jich méně připadá na porody manželské než nemanželské.


Předchozí   Následující