Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 150

Celkově možno tedy říci, že v menších osadách jsou poměry příznivější; odchylku ve Slezsku vysvětlíme si rozložením malých osad právě v krajích s četnými nemanželskými porody. Nicméně rozdíly mezi venkovem a městy nejsou tak veliké, jak se obyčejně má za to.

Podle konfesse narodilo se v 1. 1895—1902 a 1904 nemanželských

dětí :



Rozdíly mezi jednotlivými vyznáními v zemích českých jsou dosti značné. Nejméně dětí nemanželských mají v Čechách a na Moravě židé, v Čechách pětkrát a na Moravě třikrát méně, nežli obnáší průměr zemský. Působí to ta okolnost, že židé náleží nejzámožnějším třídám společenským, u nichž nemanželské porody jsou zjev řídký. S tím pak také souvisí, že procento legitimovaných dětí u židů jest v obou zemích velmi nízké. Jinak jest tomu ve Slezsku. Tam procento nemanželských židovských dětí blíží se značně zemskému průměru, kdežto procento legitimovaných jej téměř dvojnásobně převyšuje. V těchto číslech se nám již ozývá blízká Halič, v níž následkem četných rituálních sňatků státem neuznávaných množství nemanželských porodů židovských jest neobyčejně vysoké.

Že difference mezi katolíky a evangelíky nebudou velké, čekáme předem. Na Moravě jsou poměry horší u evangelíků, což zajisté překvapuje, jet procento nemanželských dětí větší, legitimovaných menší než u katolíků. V Čechách znamenáme pravý opak. U evangelíků tvoří nemanželské porody xrp5%, u katolíků 13-66% všech porodů, na 100 živě narozených nemanželských dětí evangelických připadá 39,91, katolických jen 3870 legitimovaných. Kdo zná blíže poměry protestanské menšiny v Čechách a na Moravě, ten těmito číslicemi nebude překvapen, smutný stav evangelické církve moravské není neznám jejím vůdčím kruhům.

Rozdíly značné mezi katolíky a evangelíky slezskými snadno sijjľvy-ložíme národním složením slezských protestantů: jsouť z největší části Poláci; odtud malá kvóta legitimovaných a patrně i menší procento nemanželských dětí.

Na konec zbývá nám ještě všimnouti si vývoje, jak jej můžeme sle-dovati po 24 let. Nemanželských porodů v desítiletí 1891—1900 proti desítiletí předcházejícímu značně přibylo, a to na všech národnostních územích. Teprve v posledních letech 19. století nastává obrat a asi od r. 1897 můžeme zna-menati stálé poměrné ubývání nemanželských porodů, což zajisté jest po-važovati za zjev příznivý.

Jak často přicházejí na svět dítky mrtvé v jednotlivých územích, o tom nás poučují tato data:


Předchozí   Následující