Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 155


Tento přehled staví nám úmrtnost kojenců do jiného světla, než jak by bylo možno o ní souditi z dřívějšího. Nejvyšší jest v okresích ryze německých v .obou zemích: více nežli čtvrtina narozených dětí v posledních 20 letech 19. století zemřelo v nich před ukončením jednoho roku. Týž zjev konstatoval Rauchberg také pro Čechy a označil jej za jednu z nej stinnějších stránek vývoje německého národa. Jak jsem ukázal, není omezen jen na Čechy, nýbrž jest společný všem sudetským zemím. Mnohem méně umírá dítek v nej útlejším věku v okresích českých, právě jako i v království. Těšínsko pak vykazuje poměry nej příznivější. Fakt tento jest zajisté dobrým svědectvím větší zdatnosti fysické slovanského obyvatelstva českých zemí.

Kdybychom data pro jednotlivé okresy moravské a slezské zakreslili na mapku, vyčetli bychom z ní, že nejvyšší úmrtnost kojenců má severní Morava se sousedním Opavskem, z českých okresů pak velkomeziříčský (ten však následkem ohromné úmrtnosti nemanželských dětí, dodávaných do něho z vídeňského nalezince). Nejpříznivější poměry po této stránce najdeme v některých okresích jihozápadní Moravy a pak na Moravě východní s Těšínském. Že průmysl nepůsobí nepříznivě na nejútlejší dorost, dokazuje malá úmrtnost okresů uhelné pánve ostravské, okresů to průmyslových par excellence.

Sledujeme-li vývoj od r. 1881, znamenáme, že umírá dítek mladších jednoho roku ve všech oblastech poměrně stále méně a většinou i absolutně. Nejmenší úbytek úmrtnosti kojenců nastal v 1. 1891—1900 v Opavsku a v ryze německých okresích moravských, ale v posledních letech i tam nastalo silné zlepšení. Vůbec pak značné ubývám úmrtnosti nej mladší generace jest slibným znamením pro další vývoj populace obou zemí, zvláště pak pro vývoj našeho národa.

Všecky děti nevzdoruj i ovšem dětským nemocem stejnou měrou, zvlášť patrný jest rozdíl mezi dítkami manželskými a nemanželskými Ze zkušenosti jest známo a také předem lze očekávati, že nemanželským dítkám nedostává setak pečlivého ošetřování — odtud větší jejich úmrtnost. Nápadný a sotva komu známý jest však rozdíl mezi jednotlivými národními oblastmi co do úmrtnosti dítek nemanželských. Ukáže nám jej tento ■ přehled:




Předchozí   Následující