Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 156


Úmrtnost dítek manželských do i roku jest ve všech oblastech nižší než úmrtnost kojenců vůbec, rozdíl pak mezi jednotlivými národními oblastmi a vývoj od r. 1881 jsou tytéž, jak jsme je již dříve všeobecně seznali, t. j. manželských dětí umírá v okresích českých (a polských) značně méně než v německých a úmrtnost jejich se zmenšila ve všech územích, v českém více než v německém.

Jinak jest tomu u dětí nemanželských. V německém území umírá jich ve stáří kojeneckém mnohem méně než v českém, tedy zrovna opačně nežli jest tomu u dětí manželských. Co jest toho příčinou? Tento zjev zajisté souvisí s větším množstvím nemanželských porodů u Němců. V německém území jsou nemanželské děti zjevem častějším, obvyklejším, což souvisí s pozdějším uzavíráním sňatků. Proto věnuje se jim také poměrně dosti péče, více nežli u Čechů, kde jsou zjevem řidčím, tedy také nevítanějším; podle toho dostává se jim také horšího ošetřování, a z toho následuje velká jejich úmrtnost. Ta pak byla zvětšena ještě tím, že do některých krajů,v českém území na českomoravské pahorkatině, zvláště do okresu velkomezi-říčského, dávány byly na ošetřování děti z nalezinců. Jak pečlivého opatrování se jim dostalo, možno posouditi z ohromné jich úmrtnosti, jež svědčila téměř o přímém jich vraždění — odtud v 1. 1891—1900 více než 45% zemřelých nemanželských dětí mladších 1 roku v ryze české oblasti. V poslední době od zmíněné praxe bylo upuštěno, proto také poměry v ryze českých okresech se všeobecně silně zlepšily. Dobrého povšimnutí však zasluhuje si okolnost, že v Těšínsku vyskytuje se také poměrně málo nemanželských dětí, a přece neumírají tak rychle jako v českých okresích, ba jejich úmrtnost jest menší než v okresích ryze německých.

Největšímu nebezpečí vydány jsou děti v prvním roce svého života, ale i léta následující jsou těžce ohrožována dětskými nemocemi. Pii šetření měny obyvatelstva uvádí se proto zvláště množství zemřelých dítek ve stáří do 5 roků. Můžeme si tedy zde ještě povšimnouti úmrtnostidítek starších jednoho roku a mladších 5 let. V tomto věku umřelo dětí




Předchozí   Následující