Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 157

Při stanovování koefficientu úmrtnosti dětské (od i—5 let) pro celou zemi a pro jednotlivá území počínám si tak, že od celkového počtu živě narozených během jednoho desítiletí odečtu počet zemřelých kojenců (do 1 roku) za touž dobu, a poměr zemřelých dětí od 1—5 let к onomu zbytku dá mi onen koefficient. Netajím se, že dostanu čísla pouze přibližná, nicméně rozdíly místní a časové, o které především běží, budou moci býti určeny docela spolehlivě. Poslední periodu (1901—1904) jsem zde pominul, poněvadž doba 4 let jest pro určování onoho koefficientu úmrtnosti příliš krátká, ačkoli, provedeme-li výpočty ty i pro tuto dobu, dostaneme výsledky úplně odpovídající obdobím předcházejícím.

Zemřelo pak přibližně ve stáří 1—5 let z 1000 dítek



Tyto výsledky jsou velice interessantní. Pro Moravu a Slezsko platí pravidlo, že větší úmrtnosti kojenců .odpovídá menší úmrtnost dítek ve stáří od i do 5 let. Umírá jich tedy poměrně více v území českém na Moravě než v německém, v Těšínsku více než v Opavsku. Tím se stává, že v celku zemře v českém i německém území Moravy z.e živě narozených do 5 let stejný počet dítek; v tom ohledu liší se značně Morava od Čech, kde v českých okresích jsou poměry mnohem příznivější než v německých.

Srovnáme-li výsledky za obě desítiletí, vidíme, že také úmrtnost dětská (ve věku i—5 let) všeobecně (až na německou část Opavska) značně poklesla, a ubylo jí značněji v části české než v německé. Následkem toho připadá v okresích českých v 1. 1891—1900 na 1000 živě narozených již o něco méně zemřelých dítek do 5 roků než v oblasti německé (337*1 proti 339" 1), kdežto v desítiletí předcházejícím byl ještě poměr obrácený (374'0 proti 367-4). Tento malý rozdíl se zvětšil v český prospěch ještě dále v 1. 1901—1904, proti 288-8 úmrtím ve věku dětském na 1000 živých porodů v českých okresích moravských stojí v německých již 296-7.

Zajímavé jest sledování úmrtnosti dítek manželských a nemanželských po odkojení. V okresích německých na Moravě a v celém Opavsku, ba v 1. 1881—1890 také v Těšínsku a ve smíšených okresích moravských s českou menšinou umírá nemanželských dětí poměrně méně než manželských, což odpovídá zásadě shora vyslovené, že větší úmrtnosti kojenců — a ta jest u nemanželských dětí značně vyšší — odpovídá menší úmrtnost dítek starších (1—5letých). Výjimku činí české Okresy: decimování řad nemanželských kojenců pokračuje i dále, tak že úmrtnost nemanželských dětí v českých okresích jest ve zmíněném věku dvakrát


Předchozí   Následující