Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující



a umění úhrnem 750 kor. na vydávání Národopisného Věstníku Česko -slovanského, od sl. obchodní a živnostenské komory v Praze 500 kor., od sl. obchodní a průmyslové komory v Plzni 200 kor., od sl. zastupitelstva kr. města Plzně 100 kor, obeh. komory v Čes. Budějovicích 50 kor, okresního výboru v Čes. Brodě (na zeměděl.) 10 koř., města Čes. Brodu 20 kor., všeobecné záložny v Praze 10 kor., okr. výb. v Rokycanech (na zeměd.) 20 kor. á okr. hosp. záložny v Kutné Hoře 10 kor. Zvláště účinné podpory dostalo se však Národopisnému Museu z fondu tax za tituly dvorních dodavatelů, jež spravuje Rakouské Museum pro umění a průmysl ve Vídni. Konečně bylo na Národopisné Museum v r. 1908 pamatováno odkazem 200 kor. od soukromníka — blahé paměti — J. Teisingra v Karlině. Mimo to kvitována je řada podpor, jež byly dány ve formě přeplatku členského příspěvku v připojeném seznamu členů Společnosti NMČ. Ze členů zakládajících zaplatil okresní výbor v Hradci Králové 100 kor. co splátku na svůj členský příspěvek.

Všem, kdož jakkoli, ať da r ování m musejních předmětů, ať podporou finanční, radou nebo doporučením — a zde třeba výslovně uvésti český tisk revuálni, denní i krajinský — přispěli, aby Národopisné Museum Českoslovanské mohlo co nejzdárněji plniti své úkoly, všem jim přísluší vřelý a o„p r a v d o v ý dík musejní rady.

Spolu vzpomíná tu musejní rada vděčně památky těch, kteří smrtí byli vyrváni z řad jejího členstva. V roce 1908 zemřeli z členů činných: K: P. Kheil, maj. domu, J. Motyčka, maj. realit v Plzni; MgPh. K. Neumann; Dr. J. Palacký, univ. prof. v Praze; J. A. Radímský, tov. v Nové Расе; c. r. K. Tichý v Praze; ze zakládajících A. Kmeť v Turč. Martině a z dopisujících Dr. A. Lissauer v Berlíně. Čestná jim budiž pamět!

Agenda kancelářská vykazuje za r. 1908 v dopisech došlých 1132 čísel, v odeslaných 4251.

Správu Národopisného Musea Českoslov. řídila musejní rada, v níž v r. 1908 zasedali prof. dr. A. Kraus, předseda, prof. dr. J. Jakubec, místopředseda, prof. dr. V. Tille, jednatel, tov. A. Häusler, pokladník a členové prof. dr. J. Gruber, ing. J. Herain, (zástupce města Prahy), prof. K. Chotek, prof. dr. J. Matiegka, prof. dr. L. Niederle, prof. dr. VI. Pech, prof. dr. J. Polívka, arch. V. Roštíapil, vi. rada arch. J. Stibral, (zástupce vlády) a prof. dr. J. Zubatý.

Radě musejní byla к ruce kancelář, v níž byli tajemník Aug. Žalud, kustódka VI. Havelková a kane. příručí V. Augustova. Dozor v musejní budově a sbírkách obstarávali vrátný F. Šimeček, dozorce V. Gregor a J. Příhoda a dozorkyně B. Gregorová. Jako síly výpomocné byli zaměstnáni J. Augustova v kanceláři musejní a posl. tech. J. Pilka při oddělení zemědělském.

Odevzdávajíce zprávu o činnosti v r. 1908 do rukou české veřejnosti prosíme, aby nejen zachovala svou přízeň Národopisnému Museu Česko-slovanskému, nýbrž i projevovala ji v míře ještě hojnější, aby museum i na dále mohlo plniti své, stále rostoucí úkoly na poli práce národní.

Prof. Dr. V. Tille,

jednatel.

Aug. Žalud

tajemník.


Předchozí   Následující