Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující

Starý selský dům na moravském Slovensku.

Napsal L. N i e d e r l е.

I.

Základem této stati je popis a rozbor starého selského domu ve Veletínách, obcí okresu Uherskobrodského a v obcích sousedních téhož okresu: Hradšovicích, Drslavicích, Havřicích a Vlčnově.

Veletíny jsou neveliká obec, položená na silnící, spojující Uherské Hradiště a Uherský Brod, a čítá dnes přes 130 čísel, rozložených po obou stranách silníce, jakož vůbec typ ulicový panuje, pokud mi známo, všude na moravském Slovácku, vyjímajíc roztroušené dědiny horské. Veletíny jsou dědina zámožná: pololáníci jsou tam 2, čtvrtláníků 60, hoferů 23 (pololáník má asi 70 měřic pozemků). Zasluhuje připome-noutí, že tam není žida obchodníka, což jest zvláštností a jistě také předností. Obec je přifařena к faře v Hradšovicích (Hračovice), staré vsi s kostelíkem, připomínané už v XIV, stol.; Veletíny samy, pokud mi známo, vystupují v zápisech také poprvé v XIV. stol.1)

Jako jiné vsí slovenské na Hradišťsku a Brodsku, pokud nejsou položeny к horám, ztrácejí i Veletíny dosti rychle svou bývalou origi-


Obr. 1. Základní typ dvojdílný a trojdílný slovenského domu.

nalitu. Kroj se sice ještě v celé farností zachovává, ale ztrácí už svou původnost a krásu. Staré výšivky nahrazují se strojovými, místo čižem ovládají moderní botky s pestře protkávanými punčochami, místo lehkých pestrých bavlněných nebo hedbávných fěrtúšků počínají se nyní nositi nepěkné těžké sametové (!) a p. Ale jsou přece ještě mnohé děvčice, jež hledí, aby se ve svátek nastrojily pěkně.

Jako v kroji, tak i v jiných stránkách se Veletíny pomalu moder-nisují, mezi jiným i v celé stavbě a úpravě příbytku. Většina domů, budovaných z cihel, má dnes fádní, všude stejný tvar, místo došků (doch) nastoupily všude na krovu tašky (k ř í d 1 i с a) nebo břidlice (š í f r) a také vnitřní zařízení, zejména kuchyně a vůbec celý plán stavení se rychle modernisuje. Nicméně je tu — ba více než jinde — zachována ještě značná řada stavení starých, sahajících původem do počátků XIX., ba i do XVIII, stol., stavení, která podle mých zkušeností v celku i v detailech dobře předvádějí starý typ slo-


1) Srv. Schwoy Topographie 527, 659. Wolny Mähren IV, 116., 118. Hra-covská fara připomíná se v XV. stol. Veletíny měly koncem XVIII, st, 76, r. 1846 88 domů.

Předchozí   Následující