Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 230
však zakoupen byl jen 251 předmět, ostatní všechny darovány, což jistě svědčí o velmi dobrém zájmu pro museum. Američtí Slováci darovali museu 1000 K. Na památku stého výročí smrti Ant. Bernoláka (15. ledna 1913) založen pří museu fond, z něhož budou podporováni slovenští studující jazykovědy,    z.

@----------------

Umělecko-průmyslové museum arcivévody Rainera v Brně mělo v r. 1911 členů 299. Sbírky jeho navštívily 44.683 osoby. Kursy (3 o 23 přednáškách) a 10 přednášek samostatných pořádalo museum. A dále uspořádalo 10 výstav a súčast-nílo se 2 výstav cizích. Sbírky jeho byly velmi značně rozmnoženy v oddělení církevním a maleb na skle darem ze sbírek Jana km. Liechtensteina. Příjem musea byl 34.821 K, vydání 48.292 K, takže schodek byl 13.471 K. Schodek musil býti hrazen výpůjčkou u moravské eskomptní banky. Zaviněn byl zejména tím, že zadržena byla pro bídu zemských financí moravských museu pravidelná zemská subvence per 12.000 K. Ve vydáních obnáší položka na rozmnožení sbírek 4005 К 22 h, na knihovnu 1390 К 97 h a na přednášky 1071 К 20 h, z čehož připadlo na přednášky české 111 K, ač Brno je dobře z polovice české. Museum vydávalo Mitteilungen, jež jsou spolu orgánem Svazu rakouských umělecko-průmyslových museí.    z.

@----------------

Etnografické Museum v Krakově vzniklo r. 1911 jako oddělení Národního Musea. Vykázán mu byl postranní sál levého křídla Sukenic, Materiál sešel se většinou darem, celé kolekce věnovaly zejména Spolek na podporu lidového umění, okresní rady v Bučači, Drohobyči, Grybově, Strumilové Kamionce, Nisku, Živci, Shromážděné dosud předměty jsou uspořádány tak, aby každý kraj pro sebe tvořil zvláštní celek, dávající pokud možno důkladný a všestranný obraz tvořivostí lidu v různých krajích Polska, jeho oděvu, okolí všedního i svátečního, jeho zaměstnání. Sbírky jsou rozděleny na čtyry skupiny, z nichž nejúplnější je krakovská, instalovaná interiérově (jizba bronodická). Další skupinu tvoří kroje a keramika z království Polského (zejména z gubernie kielecké a lubelské). Dále je sbírka podhalańska (zakopanská) a oddělení litevské (zatím zejména tkaniny). Jak sděluje jedno ze srpnových čísel ,,Ziemie" (III,, 34) dostane se národopisnému museu krakovskému nových místností v bývalém kněžském semináři sv, Michala, jehož budova mu bude cele vyhrazena.    z.

@----------------

V Umělecko-průmyslovém museu v Praze konala se v letních měsících výstavka sbírky lidových výšivek, jejíž majitelkou je slč. M. Wanklová. Výstavka seznámila českou veřejnost se soukromou sbírkou opravdu cennou, která nevyniká jen množstvím, ale především tím, že chová téměř samé kusy vynikající ať umělecky, ať starobylostí. Původem převážná část sbírky je z Uherského Slovenska.    z.

@----------------

V Zábřehu na sev. Moravě konala se počátkem letošního léta výstava lidového umění, zvláště valašského a moravskoslovenského (keramiky, výšivek a krojů). Výstavu pořádal spolek „Zora" v budově českého gymnasia zábřežského.    z.

@----------------

Lidovědná a retrospektivní zemědělská oddělení, vypravená prací Dorostu čes. venkova, měly letošní krajinské výstavy v Ml. Boleslavi, v Holicích i v Písku.    z.

@----------------

Na letošním (šestém) sjezdu německých museí z Moravy bylo usneseno po-dávati výroční zprávu v jednotném uspořádání, jehož osnovu vypracuje ředitel Um.-iprům. musea v Brně dr. J. Leisching. Dále rozhodnuto založiti na Moravě německý svaz pro ochranu domoviny. Svaz má doplňovati činnost Ústřední komise pro ochranu památek, která se stará jen o památky historické. Proto svaz bude pečovati zejména o památky přírodní a bude v tom směru poradnou pro korporace místní samosprávy. Svaz nebude míti fysické osoby za členy, nýbrž spolky, které by mohly po venkově pracovati pro ochranu domoviny (spolky pěvecké, učitelské, okrašlovací, turistické, fotografů-amaterů atd.). Sídlem svazu bude Brno; činnost po venkově budou organisovati a vykonávati místní musea. Předsedou zvolen řed. J. Leisching.    z.

@----------------


Předchozí   Následující