Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující

hračky umělé, ať již výrobky domáckého průmyslu, nebo práce školených umělců, pokud jakkoli ať tvarem, nebo způsobem výrobním navazují na vlastní hračky lidové. Výstavka byla četně obeslána (sešlo se na 2000 předmětů, z nichž více než polovina vystavena) a předvedla české hračky primitivní, jaké jsou dětem zhotovovány doma, hračky lidové, výrobky to domáckého průmyslu, i hračky umělecké. Stejně zastoupeny byly hračky moravské, slovenské, lužícko-srbské a ruské; hračky jíhoslovanské zastoupeny byly pouze výrobky lidovými a hračky polské výrobky domáckého průmyslu, pracujícího již pod vlivem odborných škol. Výstavku obeslali: Arsa v Třebechovicích, Artěl v Praze, Hračkářské družstvo v Hořicích, musea v Chrudimi, v Klatovech, v Novém Městě na Moravě, v Roudnicí, v České Třebové a Rumjancevské v Moskvě, odborné školy v Javorově, Kulikach a ve Valašském Meziříčí, družstvo Zádruha v Praze, dále pp. a pí.: J. Baruch, posluchač Umělecko-průmyslové školy v Praze, L. Bíerkowská, akad. malířka v Suché, F. Brumovský, řezbář v Krásnu, A. Černá, učitelka v Mladé Boleslavi, prof. dr. K. Dawidowski v Krakově, J. Felix, učitel ve Frenštátě, JUC Ješek Hofman na Smíchově, F. Neumannová, učitelka v Praze, Minka Podhajská, akad. malířka ve Vídni, prof. K. Rozum v Roudnici, O. Tykačová, choť ředitele v České Třebové, Seweryn Udziela, školní inspektor v Krakově, E. Urbanová-Míkanová v Hradci Králové, M. Wjerab, správce musea v Budyšíně, O. Vondráček, architekt na Smíchově a J. Vydra, profesor v Brně.

Z části nový materiál musejní předveden byl také novou i n-stallací síně VI. (nábytkové), kterou provedl prof. Chotek; vystaveny tu malované truhly a misníky a z oddílu drobného průmyslu některé pěkně řezané kolovraty, přeslíce a motáky, nádobí cínové a obrazy malované na skle.

Je pochopítelno, že za uvedené činnosti musejní návštěva opětně stoupla. V uplynulém roce navštívila museum 43.701 osoba, t. j. o 9047 návštěvníků více, než v roce předchozím. Je při tom zvláště potěšitelno, že musejní sbírky docházejí stále více a hojnějšího povšimnutí správami českých škol, z nichž navštívily museum 124 školy (loni 45) se 6057 žáky a žákyněmi (proti 2347 roku loňského). Za zvýšení návštěvy škol v museu sluší vděčíti zejména velesl. zemské školní radě, která —■ ocenivši význam musejních sbírek pro vyučování vlastivědné — školám doporučila sezna.movati žactvo s Národopisným Museem Českoslovanským. Spolu laskavě svolila, aby umělecká oznámka musejní (kresba Alšova) byla vyvěšena ve školních budovách. Z návštěv odborníků, pokud se v kanceláři musejní ohlásili, buďte zejména uvedeny: L. Bakešové, spis, z Brna, H. Cíchowiczowé z Ná-rodop. Musea v Poznani, Josefa Ernyeye, bibliotekáře Národopisného Musea v Pešti, dra. E. Hoffmanna-Krayera, profesora university v Basileji, architekta Dušana Jurkovíče z Brną, Stanislava L. Kostova, kustoda Národopisného musea v Sofií, orof. dra. Lasze S. z Pešti, min. r. R. Schindlera z Vídně, H. Schöppla, archiváře a konservátora v Řezně, Setona Watsona (Scota Víatora) a dra. Rudolfa Trebitsche, národopisného spisovatele z Vídně.

Vedle úpravy musejních sbírek a výstavek nového materiálu věnována byla neztenčená péče rozmnožování sbírek musej-


Předchozí   Následující