Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 154

Vyškovsku, ale není nikde označeno určité naleziště'. Pro částečnou příbuznost barev s hvězdlickými mísami připsal jsem ji džbánkářům z Hvězdlíc,1) Ovšem majolika hvězdlická souvisí s majolikou dobroč-kovickou a dle tradice byla přenesena z Dobročkovic do Hvězdlic. To by nasvědčovalo tomu, že v Dobročkovících bylo nej starší místo výroby majoliky a skutečně dobročkovická hlína byla proslulá a užívali jí jak vyškovští tak i hvězdličtí džbánkáři. Užívání vlastní hlíny ukazuje na prastarou výrobu hrnčířskou, neboť výborná hlína jako dobročkovická bývala často daleko vyvážena, poněvadž všude se nevyskytuje. Ovšem zjišťování jednotlivých džbánkářů má v Dobročkovících tu obtíž, že matrika milonická, kam Dobročkovice jsou přifařeny, počíná teprve r. 1738 a dle ní by již tehdy dobročkovické džbán-kářství chýlilo se ke konci. Nalézáme tu jediné jméno džbánkáře Jana Skřivánka z Dobročkovic s pojmenováním zaměstnání „figulus". Zemřel r. 1747 (16/2) stár 90 roků. Narodil-li se r. 1657, mohl jíž od r. 1680 pracovatí, takže není nemožno mu připsati mísu z r. 1685. Jméno Skřivánek není cizí, jest v Dobročkovících i okolí obvyklé a neukazuje tudíž na příchod odjinud.

Za to jména mnohých výrobců majoliky ve Vyškově, Bučovicích i Hvězdlících poukazují na přistěhovalce a dle domněnky přišli ze Slovácka a to přes Ždánice, kde výrobu majoliky zavedli též přistěhovalci ze Slovácka. A také tato keramika rázem svým liší se od keramiky dobročkovické ze 17. století, obzvláště souhrou barev. Petr Pruk, džbánkář přišlý ze Slovácka, může nám nejlépe ukázati tento postup džbánkářů. Roku 1718 vyskytuje se jeho jméno po prvé v matrice ždánícké. Roku 1722 objevuje se pode jménem Petrus Most v matrice hvězdlické; tamější farář patrně německé jeho jméno Pruk (Bruck) přečeštil. Že je to týž Pruk, který byl ve Ždánících, můžeme souditi ze jména manželky (Justiny). Roku 1729 je zapsán ve hvězdlické matrice jako kmotr pode jménem Petrus Most, ale nebydlí jíž ve Hvězdlících, nýbrž v Bu č o v i c í c h. V matrice bučovické se pak od r. 1739 setkáváme s ním zase pod německým jménem Petr Bruck a také pod tímto jménem jej uvádí matrika hvězdlická r. 1739 jakožto kmotra. Tohoto džbánkáře uvádím proto, abych znázornil na něm postup džbánkářů ze Slovácka na Vyškovsko přes Ždánice a důležitý význam Ždánic v tomto směru. Jest to jen nové potvrzení mé domněnky o vzniku džbánkářství na Vyškovsku, kterou jsem pronesl již v článku „Vyškovská keramika a její vývoj".2)

První výrobce majoliky ve Ždánicích jest dle tamější matriky Jakub Penkert (psán je rozmanitě: Pengert, Penker, Benker i Benkar). Po prvé dosvědčen v matrice jako kmotr s manželkou Annou 8/8 1 699, 23/10 1 705 připsáno je při jménu jeho „tufar" (t. j. asi slovácký tvar túfar - toufar z původního tauf ar). To jest mně nej starší známý doklad, kde slovo toufar znamená výrobce majoliky. Na počátku 17. století znamená slovo toufar pouze novokřtěnce, zde však jest jíž ve významu výrobce majoliky a mohlo by nám ukázati, proč asi nazývali výrobce majoliky toufary. Do Ždánic přišel Penkert asi již stár, neboť zemřel již 25/10 1705.


1) Katalog vyškovské keramiky r. 1911 str. 3.—4.
2) Národopisný věstník českosíovanský. Roč. VI. (1911) str. 81.

Předchozí   Následující