Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 238
museum český lidopisný materiál z Těšínská. Ve-sběratelskou svou činnost zahrnují i popolštěmé dnes osady na Těšínsku, jejichž kroj prý zůstal český (starý), i když obyvatelé zaměnili řeč a popolštili se. Ruku v ruce s prací sběratelskou půjde i akce o zachování, pokud se týče obnovení starých krojů lidových v Těšínském Slezsku.    z.

@--------------------

V roce 1914 bude uspořádána v Holešově (na Moravě) hanáckovalašská výstava, která bude obsahovati též oddělení národopisné, omezující se správně pouze na památky okresu holešovského. Práce odboru národopisného vedou P. Pavel Kvasníčka a spoř, úř, R. Janovský.    z.

@--------------------

Rovněž v Uherském Hradišti bude v r. 1914 výstava, která chce po-dati celkový obraz všeho Moravského Slovenska, zejména také po stránce lidopisné; tak i zemědělská část výstavy bude podávali nejen obraz nynějšího stavu a bude předváděti nejen pokroky zemědělské výroby na Slovácku a ukazovatí jí další cesty, nýbrž znázorní prý i její retrospektivu.    z.

@--------------------

V Brně založen byl německý Svaz na ochranu domoviny, jehož organisace spočívá na místních museích, která jsou jeho orgány a jež vysílají 73 zástupce do pracovního výboru. Úkolem „Svazu" bude ochrana přírodních a nemovitých památek (o ochranu památek movitých stará se již „Deutsche Heimat"). „Svaz" bude společně s německými zeměmi rakouskými vydávati svůj časopis.    z.

@--------------------

Sprawozdanie (II) wydziału towarzystwa Muzeum Etnograficznego w Krakowie za rok 1912. Kraków.

V druhém roce trvání Towarz. vzrostl počet členů, sbírky musejní byly rozmnoženy a kruh přátel musea se rozšířil. Bohaté sbírky vyžadují nyní vhodného umístění, nebof přeplňují dosavadní těsnou místnost a musí býti většinou uloženy ve skříních. Proto také Towarz. v minulém roce usilovně pečovalo o to, aby museum bylo umístěno v seminářské budově na Wawelu. Všechny rozhodující osobnosti souhlasí s tímto návrhem, avšak povolení přísluší zemskému sněmu a proto nutno zatím čekati na příslušné schválení. Ovšem až museum bude míti tuto budovu, bude nutno přikročili к vnitřní úpravě, na niž bude třeba 36.247 K. Restaurování má býti provedeno postupně v deseti letech. Toto vydání zatíží rozpočet Towarz. roční kvótou 4000 K a přirozeně vzrostou — s rozšířením musea — také náklady na udržování místností. Poněvadž však mnohé instituce krajinské a četné osoby soukromé přislíbily Towarzystvu hmotnou podporu, bude-li národopisné museum umístěno na Wawelu, jest naděje, že Towarz. zdárně provede svůj obtížný úkol. V minulém roce pokročilo inventarisování předmětů tak, že r. 1913 bude ukončeno. Přibylo 441 čís. od 69 dárců, tak že nyní čítají sbírky 3300 předmětů. Knihovna vzrostla jen o málo svazků, neboť pro nedostatek místa nebylo možno ipečovati energicky o rozšíření knihovny. Museum bylo otevřeno po 119 dní. Navštívily jej 622 osoby a mimo to 369 žáků odborných a středních škol. Příjem roční (bez jakékoliv subvence!) 2792 K. Vydáno 1748 K. Zaklad, členů 6, ostatních 66. V čele Towarzystwa stojí prof. dr. J. Ťalko-Hryncewicz, kustodem jest p. Sew. Udziela, jehož soukromé sbírky jsou chloubou musea.

    Dr. Stan. Zdziarski (Lwów).

@---------------

V Bavorsku v Kaufbeuern byl založen vlastivědný archiv, který shromažďuje všechny zprávy o praehistorii, dějinách, kulMuře a lidovědě německých zemí, při čemž zejména dbá zpráv o zjevech denních, t. j. takových, které si nevynucufl vlastní vahou trvalou pamět. Toho rázu jsou zejména zprávy krajinských listů o současném životě lidovém, pokud — jak je tomu často — osvětlují zvyky, obyčeje, tradiční názory lidu. Němci rakouští, nemajíce podobné instituce, hledí si vypomoci aspoň tím, že vyzývají širší veřejnost, aby zprávy toho 'druhu z krajinských časopisů zasílala Rakouskému museu lidovědnému ve Vídni. U nás Národopisné museum již od let shromažďuje materiál podobného rázu — bohužel neúplně: většina krajinských listů šetří s exempláři volnými tak, že je nemají ani к uvedenému účelu pro museum.    z.

@--------------------


Předchozí   Následující