Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 237
mi, Poleni, ojediněle téměř ve všech obcích Pošumaví i v předměstích měst. Stodoly na Klatovsku jsou z dobré polovice ještě dřevěné. Sruby byly po pravidlu roubené a omítnuté („v kožichu"), někde však též zděné s malými okénky po způsobu srubů chodských (na př. model mlýna Podšibeníčného). Výstavka byla doprovozena stručným, ale výstižným průvodcem, naznačujícím ráz starého domu klatovského.    z.

@--------------------

Městské museum v Rakovníce vzniklo jako řada jiných, z ruchu, vyvolaného počátkem let devadesátých pro Národopisnou výstavu českoslovanskou. Podnět osobní к němu dal profesor místní reálky Kraus, na jehož zakročení věnována museu síň v nové budově chlapecké školy. Sbírky byly ve dvou letech uspořádány a instalovány a r. 1898 otevřeny veřejností. R. 1907 bylo však nutno přestěhovati je do nových místností v budově městské spořitelny. R. 1911 pak založen byl musejní spolek, aby doplňoval a podporoval činnost městské správy při řízení musea. Spolek čítal r. 1911 členů 57, roku loňského 74. Příjmů měl v prvém svém roce 1868 К 19 h, v r. 1912 380 К 01 h a vydání 483 К 04 h a 488 К 18 h. Konečně nutno uvésti, že v roce 1911 nabylo museum domu, jejž mu, jakož i některá pole, stavební pozemky, sbírky a knihy, odkázal pan Jaroslav Petrovec. Do domu toho má býti časem museum přestěhováno; zatím je dům pronajat a výnos jeho slouží musejním účelům. Musejní spolek vydává svou ročenku „Věstník", jejíž druhý ročník obsahuje několik vzpomínek na dra. Zimunda Wíntra, Bibliografií prací, týkajících se politického okresu Rakovnického a články Jana Soukupa „O důležitosti starožitností" a Fr. Janouška „Řemeslníci na Rakovnicku r. 1719".    z.

@--------------------

Městské museum vTábořevr. 1912 získalo další nové místnosti v druhém poschodí městské spořitelny, celkem sedm síní. V nich instalovalo památky národního probuzení, obrazárnu, dva měšťanské interiéry, památky rodin táborských, a národopis. Národopisu věnovány dvě síně a vystaveny: keramika, výšivky blatské a kozácké, nábytek, drobný průmysl a zvykosloví. Síně v přízemí (tři), uprázdněné po sbírkách, přenesených do nově získaných místností v druhém patře, zaujalo oddělení prehistorické a přírodopisné. Inventář musejní čítá nyní 11.436 čísel, z nichž ie 240 přírůstek v r. 1912 a registratura 53 čísla. Návštěva byla 4008 osob. Příjem 3106 К 91 h, z čehož je 2900 K z veřejných subvencí, a vydání bylo 2648 К 61 h. Musejní ročenka obsahuje nekrolog prof. AI. Bernarda, dlouholetého správce a vlastní duše musea, zprávu K. Thiera, „Kozí hrad po vykopání" a „Zachráněné dva staré domy táborské".    z.

@--------------------

Museum Matice Opavské v r. 1912 přestěhovalo se do místnosti, poněkud větší, světlejší a bezpečné (klenuté). Přístupno bylo dvanáctkráte a navštívily je úhrnem 154 osoby. Smutné je, že výroční zpráva jeho si musí st,ěžovati, že nebyly vykonány do musea žádné návštěvy hromadné (školní), ač byly by jenom na prospěch a národní zisk dorostu českého na Opavsku. Museum účastnilo se výstavky slezských výšivek a krojů nár. v Polské Ostravě. Poměrně bohatá, cenná vědecká knihovna musejní byla přestěhována spolu s museem; veřejné, lidové knihovně, kde by byla snadněji přístupna studiu, nemohla býti přičleněna pro nedostatek místa. Těžký zápas musea osvětluje nejlépe zpráva o jeho finančním stavu: Jediným vlastním příjmem musejním byla zemská subvence (v obnosu 50 K!); vydání udržovací i nákupní bylo 322.50 K.    z.

@--------------------

Museum v Sušici podalo zprávu za prvou polovici letošního roku: Instalovány byly předměty musejní dle jednotlivých oborů ve skříních, takže mohly býti zpřístupněny zase obecenstvu. Nyní počne se s jejich inventarisací. Opis inventáře materiálu lidopisného bude uložen v ústředním inventáři českých sbírek lidopisných, chovaném při Národopisném Museu Českoslovanském v Praze. Sbírky byly rozmnoženy o 98 předmětů, vesměs získaných darem. Mezi nimi jsou mimo jiné památky cechovní, o jichž uložení v museu staralo se správně okresní hejtmanství sušické.    z.

@--------------------

Ve Frýdku připravují založiti Museum Českého Těšínská; na místnosti pro ně bude pamatováno při chystané stavbě Národního domu. Zatím „Noviny Těšínské" podnikají sběratelskou akcí, kterou má býti zachráněn a shromážděn pro budoucí


Předchozí   Následující