Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 95



V Bystřici р. H. připravují na popud Fr. Táborského, ředitele vyšší dívčí školy, místní museum. Početně je Morava — aspoň v poměru к Čechám .— opatřena dosti slabě venkovskými musei. Proto je vznik každého nového ústavu uvítati tam dvojnásob.    z.

@----------------------

II o 1 e š o v u na Moravě zbude památkou po výstavě připravované pro léto 1914 museum pod širým nebem: na výstavě bude předvedeno zákoutí z valašské dřevěné osady Vlčkové, která jediná téměř ze všech valašských osad hejtmanství holešovského zachovala neporušený starý svůj ráz. Koupí byla získána pro výstavu původní stará, dobře však uchovaná usedlost vlčkovská i s celým původním zařízením. Dále bude na výstavě věrná kopie staré dřevěné zvonice vlčkovské, kopie staré původní studny valašské na kolo a okov a původní dřevěný kříž valašský.    z.

@------------------

Ve Sdružení výtvarných umělců moravských jedná se z popudu akad, mal. B. Jaroňka o to, vydatí monografii o dřevěných kostelích a jiných stavbách lidových na Moravě.    z.

@--------------------

Také v Olomouci se připravuje diecésní museum, jež má býti umístěno v kapli Božího Těla.    z.

@----------------------------

V Uh. Hradišti založeno bylo Slovenské museum, jež udržuje místní odbor Národní Jednoty za pomoci městské rady. Základem musejních sbírek je kollekce výšivek a keramiky zakoupená za 10 tisíc korun od řed. Fr. Kretze, jenž byl jmenován kustodem národopisného oddělení nového ústavu.    z.

@----------------

V Radiměři a ve Svitavě na Moravě založena byla r. 1913 nová místní musea pro Mor. Třebovsko (německá), která budou výhradně vlastivědná, zejména lidopisná. V museu Radiměřském bude seřízen interiér selské světnice doby předbřeznové.    z.

@-----------------

Jak jsou dosud leckde uchovávány staré památky, ukazuje zpráva „Hlasů z Hané" (1913, č. 124.), jež touží: „Archiv městečka Kralic zasluhoval by pečlivého opatření. Nyní je částečně na půdě obecního hostince „Radnice", kde každý má к němu přístup a může odnésti, co libo. Část archivu nalézá se v soukromém uschování u starosty." Že archiv je opravdu důležitý, svědčí to, že chová listiny velmi staré: tak své doby vystaveno z něho 11 listin pergamenových, 7 českých a 4 latinské, z nichž nejstarší česká byla z r. 1316.    z.

@----------------

P. Aug. Kratochvíl vydal 4. závěrečný sešit VIII. roč. „Selského Archivu", který od r. 1909 čekal své dokončení. Spolu slibuje pokusiti se „Selský Archiv" oživiti. NezdařI-li se to, vydá aspoň třetí díl „Listináře", vycházejícího dosud přílohou к „Archivu", jenž by obsahoval pouze listiny a důležité záznamy moravských svobodníkův a dvořáků.    z.

@--------------------

„Věstník jihočeských museí", vydávaný museem v Soběslavi, zanikl. Od ledna 1914 upuštěno od jeho vydávání „pro netečnost většiny jihočeských museí".    z.

@---------------

V zemědělské sekci V. sjezdu Českých přírodozpytců a lékařů referovali pp. pres. Ad. Prokůpek a prof, J. Kazimour o otázce zřízení Zemědělského Musea. Dle stručných referátů 'denních listů museum má podávati i retrospektivu českého zemědělství (základem jeho má býti sbírka v Národopisném Museu) i současný jeho stav (znázornění různých půd, typů rostlin a zvířat, vegetačních činitelů, statistiku zemědělskou a pod.).    z.

@--------------------

Dr. Jan Koíitný podává v Čas. mor. musea zem. (XIII., 1) drobné, ale dobré příspěvky к vývoji slováckého kroje posledních let. Připomíná, že „právě tak jako celý život na Slovácku, vyvíjí se i slovácký kroj v poslední době tempem daleko rychlejším nežli jindy. Praktičnost a láce hlásí se tu zjevně o slovo." Na to líčí některé proměny kroje milotickodubňanského: v ženském kroiji dávno marýnku vystřídaly kacabaje, na místo nichž v posledních letech nastupují jupky. U mužů kordule vystřídal krátký kabát a dnes nosí se na všední den již bluzy. Při tom dr. Koutný zjišťuje i kdo prvý který druh šatu


Předchozí   Následující