Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 94

Zpráv

Nově bylo založeno v září 1913 Městské museum ve S t r á ž i n. N. Úkolem si činí zachraňovati umělecké a historické památky místní, zobraziti historický vývoj města a „poněvadž pak Stráž bývala dříve městýsem, zobrazovati zároveň historické poměry českého městýse vůbec". Místnost nalezlo museum v budově měšťanské školy.    z.

@-----------------------.

Okresní museum v Českém Brodě získalo konečně stavební místo (467 čtver. sáhů za 5139 kor.), jehož nabytí bylo podmínkou stavebního příspěvku (16.000 kor.), slíbeného kn. Janem Liechtensteinem. Prof. arch. Balšánek uvolil se vypracovati návrh pro musejní budovu. Úpravu okolí, založení parku převzal okrašlovací spolek.    z.

@---------------------

Museum valašské v Rožnově p. Radh. bude umístěno ve staré, dřevěné radnici, která zůstane však na dosavadním svém místě, jež zakoupil Musejní spolek od obce za 8000 kor. Ústřední památková komise vyslovila se totiž proti přenesení radnice a jejím votem byla zaklausulována subvence ministerstva vyučování. Jinak není však upuštěno od projektu valašského musea ve volné přírodě, pro něž zabezpečena jíž úhrada a polovice nákladu. Ministerstvo veř. prací povolilo na valašský skansen podporu 3000 kor. V rožnovském parku budou postaveny dvě chalupy (z rožnovského náměstí s pavláčkou, které musí právě ustoupiti novostavbě, a chalupa z Hážovic s lomeným štítem), sýpka (s pavláčkou a sklípkem, typu vsackého), zvonice ze Zubří, studna a kříž z Lidečka, včelín o 40 úlech z Tylo-vic a kadluby z Lidečka. Rožnovské museum pod širým nebem bude tedy poměrně rozsáhlé, dobře vyčerpávající svůj kraj a opravdu zajímavé.    z.

@----------------------

Městská Musea v Čes. Budějovicích, spravovaná Musejním spolkem, trpěla v roce 1912 ztrátou zemských subvencí neméně, než jiné kulturní ústavy v Čechách. Částečně újma byla hrazena tím, že z prostředku pro podporu maloživ-ností poskytl zemský výbor museu 2500 K. Mimo to městská rada v Č. Budějovicích i loni poskytla museu nesúročitelnou půjčku v obnosu 8149 К 95 h, odčiňujíc tak aspoň částečně škodu, kterou ústavu působí neblahé poměry politické. Přes to však byla musejní správa nucena zastaviti další vydávání svých odborných publikací. Členů měl musejní spolek 147. Návštěva musea byla 21346 osob. Výstavka byla uspořádána 1, přednášky 2. Knihovna byla rozmnožena o 36 čísel; v čítárně vykládáno 26 časopisů; kreslírnu a modelovnu navštěvovalo 58 žáků. Příjem byl: musea průmyslového 20.821 К 98 h, musea kulturně-historíckého 2196 К 91 h.    z.

@-------------

Průmyslové museum v K r. Hradci vydalo zprávu za léta 1911 a 1912. Stěžuje si, že činnost jeho byla ochromována jednak nedostatkem místností — stavba nové budovy ani v r. 1912 nebyla dokončena — jednak ztrátou zemské subvence. Museum udržovalo odbornou čítárnu a knihovnu, jež byla rozšířena o 828 svazků a o 172 díla, takže čítá 9952 svazky a 90.521 předlohu. Kursů pořádáno v uvedených letech 10, přednášek 9 a výstav 8. Příjmu mělo museum 15.193 К 92 h, vydání 12.875 К 08 h. Členů 267.    z.

@--------------------------

Průmyslové museum pro východní Čechy v Chrudimi následkem ztráty zemských subvencí bylo nuceno i r. 1912 omeziti svoji činnost nákupní a zastaviti činnost publikační. Sbírky rozmnoženy byly následkem toho jen o 90 kusů, tak že stouply na 11.096 inv. čísel. Návštěva jejich byla 25.553 osoby. Odborná knihovna čítá 2562 díla o 5308 svazcích a 43.210 předlohách, v čemž je přírůstek loňského roku 87 knih. Ke knihovně pojí se čítárna a kreslírna, kterou navštívilo 1926 osob. Vedle toho trvala při museu stálá výstava a tržnice řemeslných výrobků. Hojné jindy pořádání výstav, přednášek a kursů bylo pro nedostatek finančních pro-středků zcela zastaveno. Členů mělo museum 518, Příjem jeho byl 20.255 К 77 h, vydání 21,477 К 84 h.    z.

@-------------------.

Z podnětu živnostenského instruktora dra. K. Poláka ustavila se v Praze zemská komise pro soupis cechovních památek. Úkolem jejím bude říditi práci obdobných komisí okresních a zredigovati na základě soupisů okresních souborný soupis zemský. Okresní komise soupisné mají býti zařízeny za vedení okresních jednot živnostenských a starati se mají o evidenci i ochranu cechovních památek.    z.

@---------------------


Předchozí   Následující