Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 93



řádany výběr ruských pohádek „Russische Volksmärchen" (Jena, Diederichs 1914, str, XXVI а 334). Z nejlepších sbírek pohádek malo-, bělo- a velkoruských byla vybrána 52 čísla a k nim dodatkem připojeny ještě tři starší pololiterární — pobudové povídky. Pečlivě uvedeno, odkud byly tyto pohádky a povídky vybrány, připojeny také stručné odkazy literární i ukázáno, kde by i interesent se mohl důkladněji o věci té poučovati. Slovem tento německý výběr pořízen způsobem, jehož v našich českých překladech citelně postrádáme. Ovšem německá sbírka zasluhuje mimo širší obecenstvo také hlubší zájem odbornějších kruhů, naše české sbírky počítají patrně výlučně na eíemerní zájem nejširších vrstev ... V předmluvě dána jest výstižná charakteristika ruské pohádky i látek vypravovaných v číslech pojatých do této sbírky,    jpa.

@-------------

Mezi Slováky na Čabě (v Bekešské stol.) šíří se podivná náboženská sekta

_ „trasanci". V Písmě kdesi prý stojí, že modlitba a slovo boží musí tak pro-

niknouti do duše i těla, že až srdcem zatřese. A tu čabanští sektári, aby se jim srdce třáslo, při modlitbě a nábožném zpěve se natřásají. Scházejí se v domě kterésí selky, ale mimo to — dle Slov. Denníka 56 (1913) — chodí pilně i do evangelického kostela,    z.

@----------------

Víra v nadpřirozenou moc „délky Pána Ježíše" a „listu, s nebe poslaného" jest dosud zakořeněna v prostém lidu, který jich užívá nejen proti nebezpečím a pohromám v nich uvedeným, ale i proti jiným škodám. Jsou však též případy, kde člověk je nosí u sebe, aby zdařilo se mu to, co podniká. Tohoto roku slyšel jsem vypravovati tento případ. V jedné rodině z kraje mladoboleslavského chovala babička ve velké úctě „délku Pána Ježíše" a dávala ji do kapsy synům a vnoučatům, šli-li ke zkoušce maturitní, věříc, že tento list jim štěstí přinese. Dodávám, že prý to vždy dobře dopadlo.    К. P.

@--------------------------

Fr. Procházka líčí ve svých „Vzpomínkách z cest" ve „Zvonu" XIV. roč. sešit 2. velmi zajímavě „České osady na Volyni".

Zprávy o museích a společnostech národopisných.

V Národopisném Museu Českoslovanském byla otevřena dnem 15. května ohlášená již výstavka „Zádruhy", družstva na, podporu lidového průmyslu, jež zde dokládá svoji činnost mimoobchodní, bezprostřední svou práci pro záchranu lidového umění a jeho památek. „Zádruha" vystavuje kolekci výšivek i malou skupinu keramiky, vesměs výrobky lidové, jež v běhu let nasbírala, aby jednak sloužily jí samé jako zásobnice starých, dobrých vzorů na poučenou současných pracovnic lidovýoh, jednak aby z jejího skladu — uchráněny od nekontrolovaného prodeje — přešly dle potřeby do naších povolaných museí. Výstavka bude přístupna po dobu letního období v neděle a ve svátky odpoledne od 2—6 hod. — 1. červnem otevřeny byly v Museu opětně síně keramické, nově instalované. Novou instalací byly sbírky musejní uvedeny v souhlas s výsledky bádání odborného o naší lidové keramice, které zejména o výrobě vyškovské od doby minulé instalace přineslo mnoho nového. Spolu byly vyřazeny z exposicí všechny kusy, jejichž původ nebylo možno dostatečně, bezpečně zjistiti. Za to vystavena řada velmi cenných předmětů, získaných v posledních letech: v síni IX. (keramiky české) zejména polychrómované kachle získané na Kouřimsku, odlitky hrnčířských ozdob z Poděbradská, odlitky kachlů z Čes. Třebové, stará keramika domažlická z druhé polovice XVIII, a počátku XIX. stol., stará keramika berounská, z České Třebové a v síní X. (keramiky moravské a slovenské) zvl. vzácné kusy z Vyškovská (ze sbírky r. 1912 zakoupené), keramiky se žlutým polevem (ze Sobotiště?), s polevem bledě modrým (z Hustopeče?), s polevem tmavým (černým) ze Spiše a j. Síň zakončuje několik ukázek moderních imitací a falsifíkátů různé keramiky staré. — V dubmi podnikli musejní •jednatel a kustódka sběratelskou cestu na Valašsko, kde mimo četné fotografie získali na 200 kusů lidových památek a to 3 kusy valašského nábytku (řezanou a malované truhly), 75 předmětů drobného lidového průmyslu a keramiky a 112 výšivek a součástí krojových. (V tom jsou 4 úplné kroj®,] :—: Připravovanému Národopisnému soupisu Čech, jejž chystá lidovědná sekce Čes. Akadémie s Národop. Museem, věnovaly podrobné ocenění Národní Listy (č. 148).    z.

@-----------------


Předchozí   Následující