Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 1

Niederlovo působení při Národopisné výstavě českoslovanské a při Národopisném museu českoslovanském.

Vzácně všestranné nadání L. Níederla se v našem národním životě uplatňuje dvojím směrem: jako badatel, který ovládá svůj vědecký obor s rozhledem opravdu světovým, luští ne j závažnější otázky své vědy; jako praktik, organisátor chce mít výtěžky svých poznatků promítnuty do skutečného života, přináší k tomu plno iniciativních myšlenek a plánů, rychle postihuje příznivou náladu, získává jim stoupence a spolupracovníky, obezřele odvažuje všecky možností a prostředky к jejich uskutečnění — zkrátka, politický talent v nej-širším slova smyslu.

V tomto druhém směru se hlavně osvědčilo také jeho působení při Národopisné výstavě českoslovanské a při Národopisném museu českoslovanském. Jako spolupracovník při obou významných podnicích po přání p. redaktorově, nastiňuji činnost Niederlovu při nich.

Přirozeno, že L. Niederla, odborného pracovníka v národopise slovanském, znalého a nadšeného milovníka osobitého umění lidového, vzdělance, jejž půvaby originálního života, zejména ve východní větvi národa českoslovanského vábily, aby prázdné chvíle prožíval v jeho středu, naráz uchvátila Šubertova myšlenka na uspořádání zvláštní národopisné výstavy českoslovanské, hned- jak ji ze živého ruchu národopisného, od let šedesátých stále vzrůstajícího, i za vřelého dojmu z „České chalupy" na jubilejní výstavě 1891 listem ze 7. července 1891 ředitel Šubert pojal a odůvodnil. Více nežli výstava sama zamlouvaly se Niederlovi důsledky její, jež tanuly navrhovateli namyslí: samostatné museum národopisné a českoslovanská encyklopaedie národopisná. Jako spoluzakladatel a spoluredaktor prvního českého časopisu „Český lid", jejž spolu s drem. Č. Zíbrtem právě připravovali, ochotně nabídl své síly i svůj orgán к disposici veliké myšlence. S oddaností a vytrvalostí, s plnou důvěrou v konečný zdar pracoval od prvních počátků pro zamýšlený podnik. V hlavním výboru dne 16, září 1891 byl zvolen za prvního jednatele (druhým byl dr. Em. Kovář), ale záhy se této funkce vzdal. Za to hrál vynikající roli v ostatních přípravných pracích: byl členem čtyřčlenné komise, jež měla podrobně probrati program národopisné výstavy; on vypracoval osnovu stanov pro zamýšlenou Národopisnou společnost českoslovanskou, jiež se ustavila až o sv. Václavu 1893 a za výjimečného stavu měla po případě převzíti dědictví a práce výkonného výboru Národopisné výstavy. Jako zástupce výkonného výboru podnikal agitační cesty po venkově, zejména se účastnil krajinských výstavek a sjezdů na Moravě a na Slovensku, spolu s jinými sbíral a kupoval národopisné předměty pro výstavu a pro národopisné museum. Své znalosti a zkušeností Niederle uplatňoval vynikajícím způsobem ve výborech a odborech Národopisné výstavy: ve výkonném, archaeologíckém, instal-lačním a v jiných. Výstavě znamenitě prospíval svými odbornými vědomostmi, osobními styky zejména s mnohými učenci slovanskými,


Předchozí   Následující