Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR  

@Sv464

nepovšiml si časopis pro rakouskou lidovědu nikterak naši české lidovědné literatury, ani knižní ani časopisecké. Všech 32 referátů věnováno výhradně německým publikacím, z nichž mnohé týkají se za to národů, jichž výzkum není právě přímo úkolem tohoto listu.

Mimo to obsahuje sv. XXI.—XXII. články o starém selském vytápěni v Horních Rakousích, o dřevařské chatě v Salcburských alpách, příspěvky ke krojům tirolskýn^ o jistém tanci v Dolních Rakousích, sbírky lidových písní t. ř. Heanzů, článek o kolébce nošené od rumunských žen na zádech a o novém osídlení jižních Uher v 18. stol.

V „drobných zprávách" nalézáme „lidové podsíní" německé ze severních Čech (str. 91—93), o holubici, znázorňující svatého Ducha se všeobecnějšími poznámkami,, o primitivním domě v Bosně (126), o huculské tabuli s různými znaky, při čemž mělo býti vzpomenuto článku Luc. Malinowského „Okaz pisma obrazkowego" v Mater, an-tropol. archeol. I. 49.

Nemůžeme potlačiti projev lítosti nad tím, že časopis pro „rakouskou lidovědu" věnuje tak nepatrnou měrou svou pozornost neněmeckým národům naši říše a jich literatuře.     jpa.

Illyrisch-albanische Forschungen. Zusammengestellt von Dr. Ludwig von Thallóczy. Ii-Ii. München-Leipzig 1916, str. 565 + 310.

Dílo obsahuje příspěvky řady vynikajících učenců a rozpadá se ve 4 části: 1. historickou, 2. etnografickou, 3. národohospodářskou a 4. politickou, o nedávno zřízeném knížecví albánském. Oddíl etnografický obsahuje 6 různých příspěvků od vydavatele knihy a jiný, vesměs o právních názorech a obyčejích albánských kmenů.

    jpa.

V ncjnovějším sešitě Zs. f. österr. Volkskunde XXI.—XXII. str. 201 čteme, že balkánská expedice, o které byla podána zpráva v minulém sešitě (str. 370), po tříměsíční usilovné práci badatelské se vrátila do Vídně а с. k. ministerstvu kultu a vyučování, jakož i cis. akademii věd předložila obšírné zprávy. Expedice procestovala Černou Horu, severní a střední Albanii, staré Srbsko a Srbsko. Provedeno přes 400 fotografických snímků (krajů, domů, interiérů a j.), přes 190 antropologických měření v Albanii a získáno důležitých materiálu pro ohraničení lidových kultur na určité kraje. С. k. ministerstvo kultu a vyučování hodlá výtěžky této expedice předložití vědeckým kruhům ve velké publikaci. Vědecké kruhy budou zajisté dychtivě očekávati ohlášenou publikaci a zajisté objektivně posoudí, pokud výzkumy nové této expedice doplní, po případě opraví nemalou zajisté práci, kterou v badání o těchto západobalkánských zemích vykonali dosud učenci starší a zvláště domácí. jpa.

Obsah a rejstřík roč. XI. budou připojeny к 1. číslu roč. XII.

DOTAZNÍK.

Jsou nebo byly ve vašem kraji tance, měnící neustále takt (dvojdobý s třidobým) a tedy i měnící stále taneční kroky, obyčejně valčík (štajryš) s obkročákem (vrtákem) ? Jejich názvy jsou různé podle krajů: klatováky (latováky), kozly (kozelky), směsky, mateníky, bajrákyy zelené kousky a j.

Možno-li, zašlete nám zapsanou melodii, název tance, text (pokud jej maji) a popis tančení; ne-li, aspoň zprávu o nich s udáním obcí, kde se vyskytovaly, a doby, do níž tam byly tančeny. Nejspíše vám o nich něco povědí staří selští muzikanti.

Prof. Dr. OTAKAR ZICH,

docení české university, KRÁL. VINOHRADY, Korunní tř. 5T.


Předchozí