Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 279



má ještě větší význam než víra v amulety a talismany. Jenže se to netýká speciálně válečníků samých, jako spíše ostatního lidu v „zázemí", který se zatajeným dechem sleduje postup a vývoj války a těžce snáší hrozné její důsledky hospodářské. Astrologie, okultismus, spiritismus mají podnes hojný počet přívrženců a věncích stoupenců, pěstují se dokonce ve zvláštních sdruženích a časopisech, dodávajících si rázu vědeckosti. Také v Německu kvetou silně a přirozeně našly za pohnutých a vzrušených dob válečných přehojný podnět к všelikému hádání a prorokování, dodělaly se tu nezřídka souhlasu a potlesku u naivního, širokého obecenstva. Spis. obšírně referuje o hojných spiscích a článcích roztroušených po okultistických, „metafysických" a j. časopisech, o četných prorokováních astrologických, kabalistických a j., o výkladech zjevení sv. Jana, starých prorokování Nostradamových z pol. XVI. stol., kde už prý byla prorokována nynější světová válka, dokonce také dobytí belgického Lutychu-Liěge a j. v.; konstatuje výslovně, že tato „literatura" nalezla velmi hojné věřící. To všecko vlastně se vymyká z užšího rámce „lidovědy", neboť tato literatura se vyrábí ve vrstvách stojících vlastně nad spodními a širokými vrstvami národa a jest čtena a dochází víry především v t. ř. inteligenci. A tak vlastně tento zjev, jistě velice trapný se stanoviska objektivního a střízlivého pozorovatele, jest nadmíru charakteristický pro duševní stav veškerého národa, kde se může taková „věda" se skutečným úspěchem pěstovati a rozšiřovati, a jest výmluvným svědectvím abnormálních poměrů v duševním životě národa. Spisovatel vykládá zjev tento velmi obšírně, nezdůrazňuje náležitě jeho — podle našeho mínění — nezměrné trapnosti.

Poněkud yíce týká se lidovědy část knihy pojednávající o rozmanitých prorokováních určujících ukončení války (str. 122 sl.), neboť jsou tu sneseny hojné případy z vrstev lidových. Konečně se dotýká spis ještě prorokování osudu jednotlivcova a při té příležitosti dotýká se neblahého působení různých hadaček, kartářek a „jasnovidek", které se také ve velkých městech zahnízdily, dokonce v denních listech inserují a i na domech svou firmu ohlašují, bohužel též u nás v Praze. Ve spisovateli promluvil tu ostře kriminalista- Vyzývá vším právem úřady, aby ostře zakročily proti neplechám těch osob a uvádí také doklady úředního zakročování. Celkový výsledek pro osvětový stav národa po válce jest velmi neutěšený, spis předvídá, že poverčivosť bude velice posílena a špiritistické i okultistické proudy se ještě více rozšíří! (str. 143). Doufejme, že se to nebude týkati naší vlasti.

Před touto Hellwigovou knihou byla vytištěna v Mnichově r. 1915 jiná podobná, „Der Krieg im Aberglauben und Volksglauben" od E. M. Kronfelda. Bohužel nemohu o ní zde podati zprávu, jelikož mi jí knihkupec nemohl dodati. V Německu totiž každá kniha, která se má vyvézti do ciziny, podléhá nové censuře, a pro vyvezení knihy Kronfeldovy musilo býti zvláště zažádáno o povolení. Podle poznámky Hellwigovy (str. 29) neobsahuje téměř ničeho, co by bylo závažné pro nynější válku. Uvedeny jsou v ní různé válečné amulety s případnými nadpisy, jak se ve Vídni prodávaly a j. Srv. referát v Zs. f. österr. Volkskunde 1915, str. 96. O mluvě vojenské, o různých vtipných pojmenováních promluvil Karl Bergmann ve zvláštní knížce Wie


Předchozí   Následující