Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
 V. Suk:

PŘÍSPĚVKY К ANTHROPOLOGII PODKARPATSKÝCH HUCULŮ.

Úvod.

Zamýšlel jsem původně věnovati svou pozornost veškerým národům a kmenům obývajícím horské pohraniční pásmo mezi Podkarpatskou Rusí a Haliči, ale brzo poznal jsem, že by takové rozšířené badání bylo na úkor důkladnosti celého studia; proto omezil jsem svou práci na jediný kmen, nebo řekněme anthropologicky na jednu skupinu podkarpatských horalů, na Huculy, obývající nejvýchodnější část naší republiky, až na hranicích polsko-rumunsko-českých.

Tito Huculové jsou kmen nad jiné svérázný, který již několikráte vzbudil pozornost národozpytců, najmě ukrajinských. Větší část Huculů obývá severní svahy Karpat, tedy dnes na půdě říše polské a vedle toho v Bukovině, menší část pak žije na jižních svazích Karpat, v župě sihoťské, tedy dnes v Podkarpatské Rusi. Studiu této části věnoval jsem svou práci. Oblast těchto Huculů, pokud jsme mohli stanovití, jest asi takto ohraničena: celý tok Černé Tisy, bílé Tisy, Kosovské Riky, vyjma Kis Lonky, kteréž městečko na ústí této říčky do Tisy jest již obydleno t. zv. Rusňaky. Dále jest tu celý tok říčky Sopurky, s výjimkou jejího ústí do Tisy, kde v městečku M. Bočko a N. Bočko jsou již opět Rusňáci. Huculy obývány jsou tedy tyto osady s příslušnými samotami a poloninami: Mohelki, Stebna, Lazeščina, Jasina, Svidovec, Surdok, Kvasy, Bilin, Rostoki, Rahovo, Bočkov, Lázi, Krasnaples, Vilchovati, Berlebáš, Fejérpatak, Trebuša, Luhi, Bogdán a Vonči v údolí obou Tis; Kosovská Poljana, Banski, Rosučka na Kosovské rice; konečně Kabola-poljana a Handal na řece Sopurce.

Celý tento kraj byl až do počátku léta 1920 obsazen rumunským vojskem a ukazoval při naší návštěvě, jen několik týdnů po odchodu Rumunů, smutné stopy této návštěvy. „Rumuni zabrali" byl stálý stesk, nevztahující se snad jen na větší předměty jako vozy, tažný dobytek a pod., ale i na nejmenší potřeby domácnosti jako lžíce, břitvy a t. d. Druhý činitel, který zanechal patrné známky, jest válka světová. Podél břehů horských stála po dlouhou dobu fronta rusko-rakouská, Jasina i kraje jižnější byly obsazeny vojskem ruským a pak opět vojskem německým. Upomínky na tyto návštěvy jsou všude viditelný, tak na př. v kroji mužů, kteří mnohdy nosí části vojenského stejnokroje vedle ostatních součástek domorodého kroje, což působí velmi nepěkně, dále pak v domácnostech schází mnoho cenných věcí, jako dřevěné, pěkně


Předchozí   Následující