Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 34

často mnohodenní a velmi namáhavé cesty po celém kraji huculském. Za našeho pobytu v měsíci srpnu byla právě doba usilovné práce na lučinách a pastvinách, kosení a svážení sena; bylo tudíž úplně vyloučeno opatřiti si nějakého nosiče, neb koně či soumara pro naše zavazadla a my byli nuceni na všech těchto cestách nositi vše sami, nejen celou vědeckou výzbroj, ale i potraviny mnohdy na týden pro tři muže a k tomu celou výstroj к táboření. Velmi často nebylo vůbec cest, jen sem a tam stezky používané zvěří jako v údolí Kosovské riky, kde jsme druhý den pochodu valnou část šli korytem bystřiny, poněvadž nebylo možno voliti jiné cesty pro strmé stráně a neproniknutelný podrost Starého netknutého pralesu bukového. Na všech těch cestách tábořili jsme vždy pod širým nebem neb za dešťů pod stříškami na rychło z klestí zhotovenými.

Tak seznali jsme všechny větší salaše (poloniny) tohoto kraje, život horalů, prošli všechna údolí obývaná Hucuły, a určili jejich ethno-grafické hranice.

@----

Pozorováni somatologická.

Jak v předcházejícím úvodu poznamenáno, jest území Huculů v Podkarpatské Rusi omezeno na několik údolí, přece však počet jejich jest tak velký, že nebylo možno sledovati cíle široké, nýbrž naopak doporučovalo se, raději úkol zmenšiti ale při tom prohloubiti. Vyvolil jsem si proto jen jedno místo, kde jsem konal badání somatologické, na Jasinu s nej bližším okolím a doufám, že jsem své věci jen prospěl, poněvadž jsem tímto způsobem získal podklad, který se stanoviska národopisného, společenského a národohospodářského jeví velkou stejnoměrnost a tím zaručuje pravidelnější, ne příliš kolísající výsledky, čili jinak řečeno, rozpětí úchylek jest tím zkráceno, což při práci statistické, pracující s průměry větších řad, jest vždy jen na prospěch, neboť tím se stává rozbor jednodušším.

Počet rozměrů zjišťovaných je nevelký, úmyslně. Jsou zvoleny po zralé úvaze pouze ony, jež označují skutečně morfologické poměry a slibují výsledky při srovnávání. Hromadění ohromných shluků rozměrů, čísel a indexů, jak tomu přeje jistá — na štěstí malá — část anthropologů, jest zbytečným mrháním čatsu a v dnešní době, při velikých vydáních tiskových, přepych zcela nemístný. Dobrá jedna třetina leckteréhos časopisu anthropologického chová jen takovéto číslice, kterých nikdo nikdy nepotřeboval.

Kromě toho jsou také rozměry, oblíbené u některých autorů, tak nejisté a nepřesné, že jest zbytečno se jimi obírati.

Vzrůst. Zjišťován v postoji vzpřímeném „paty, prsty к sobě", u zdi, s pohledem přímo, vodorovně, do nekonečna upřeným, pomocí centimetrového měřítka na zdi připevněného. Používání Martinova an-thropometru se nedoporučuje vůbec, poněvadž udržování dvoumetrové, poměrně tenké a lehké tyčky kovové, v postavení přesně kolmém, jest úkolem téměř neproveditelným, který se nedařil nejen mně, nýbrž i oněm badatelům, jež jsem mohl při pokusu pozorovati.


Předchozí   Následující