Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 11



převzal po Vlčkovi, nebo hojná pojednání Kollárovská a Havlíčkovská. Jednou z posledních jeho prací jest otisk neznámé dosud básně Palackého, kterou zjistil ve „Vlasteneckých novinách" z roku 1819: Jakubec celým svým úsilím směřoval k tomu, aby relativita literárně-historického poznání byla co nejmenší a aby vědecké zkoumání co nejpřesněji zjistilo skutečnost. V tom mu byl vzorem velký Dobrovský, jako vůbec životní dílo Jakubcovo vyrostlo z krásných osobních vlastností, jež vyznačovaly obrozenské pracovníky, ze zaníceného idealismu, provázeného kriticismem, a z houževnaté pracovitosti, jíž jest samozřejmým přiložit! ruce к dílu všude, kde je potřeba. Jeho činnost ve Společnosti národopisného musea bude oceněna; Jednota českých filologů v něm získala redaktora literárně-historické části „Listů filologických"; a jeho působnost jinde, zejména v Národním museu, v Akademii i na fakultě jest neméně pronikavá.

Tím vším se Jakubec trvale zapsal do dějin naší nové vědy, jež se ovšem bude, jak je naším vroucím přáním, rozvíjeti dále, hledat nové cesty a metody a nalézat nové poznatky. Jistě se nejednou odkloní

od Jakubcova literárně-historického směru, ale vždy bude užívati skvělých výsledků Jakubcovy práce, jejíž cena je trvalá. A proto bude budoucnost к Jakubcovi spravedlivá. Jakubec spolutvořil moderní naši literárně-historickou metodu, jež znamenala, jak jsme viděli, velký pokrok a kterou jeho generace platně obohatila naše znalosti literární minulosti; při tom ideově plně žil svou dobu a pronikavě přispěl к jejímu ujasnění; a jako učitel na Vyšší dívčí škole i na universitě získal si úcty a lásky svých žákyň a žáků — přes příslovečnou svou skromnost jest Jakubec vyhraněná a krásná osobnost a její pečeť nese i bohaté jeho dílo.

BIBLIOGRAFIE PRACÍ JANA JAKUBCE.

Sestavil Miloslav Hýsek.

I. Práce samostatně vydané.

1. O životě a působení Jana Kollára. К oslavě jeho stoletých narozenin. V Praze 1893. Nákladem literárního a řečnického spolku „Slávia". Stran 47.

2. Antonín Marek. Jeho život a působení i význam v literatuře české. V Praze 1896. Nákladem dr. Fr. Bačkovského. Stran 344. Rec. Čas XI. 1897, 134—136 a srovn. 630—631; M. Murko, Archiv f. slav. Phil. XIX. 1897, 622—627; Aletheia I. 1897, 336—340.

3. Jan Kollár. V upomínku na převezení ostatků jeho z Vídně do Prahy. Nákladem obce Pražské 1904. Stran 15.

Ke studiím o Kollárovi viz též polemiky a zaslána Čas XI. 1897, 365—366, 428—430.


Předchozí   Následující