Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 98

Následuje třikrát Otčenáš, třikrát Zdrávas, jednou Věřím. Druhý kruh kreslí se stejným říkáním ve jménu Boha + Syna, a po týchž modlitbách třetí kruh stejně ve jménu Ducha + Svatého. Když nakreslil třetí kruh, modlí se na kolenou pětkrát Otčenáš, pětkrát Zdrávas a jednou Věřím, dodávaje: „K tomu mi dopomáhej a těm třem kruhům nejsvětější a nerozdílná Trojice Bůh + Otec, Bůh + Syn, Bůh + Duch Svatý. Amen. By tato kola skrze moc těchto svatých slov zavřena a opatřena byla, skrze nedostihlou dobrotivost. Amen."

Úvodní modlitby. Zaklinač odříká před kruhem Otčenáš, Zdrávas a Věřím, pak vstoupí do prvního kruhu, udělá třikrát poklonu ve jménu Boha Otce +, Syna +' i Ducha svatého, a říká předepsanou zpovědní formuli, v níž lituje svých hříchů, prosí Boha i Ježíše o milost a dodává: „Ty počátku všeho božství, pohlédni na mne a považ mne bídného hříšníka. Tvá nestihlá dobrota ať pozoruje můj hrozný zármutek, bídu a úzkosti, chudobu a nouzi, v které postaven jsem. Ať vyplní tvá božská velebnost tvou božskou přípověď, jakož jsi řekl: „Volej ke mně v úzkosti, v nouzi a bídě, já tebe vyslyším a vší úzkosti zbavím, ty pak budeš novou chvalopíseň prozpěvovati." Ej tedy, Bože Sabaoth, ty nejlépe znáš srdce člověka, neb zdaž jsi, Pane, nepřed-pověděl skrze spravedlivého proroka Jeremiáše a tvoje 3 služebníky: „Ve jménu mém budete vymítati ďábly a v úzkosti pomáhati lidem, a budete vládnouti velikou mocí, abyste poznali, že jsem já Pán a Bůh váš." Pročež já volati a zaklínati budu ducha onoho, který poklady pod svou mocí má, skrze nejvyšší a nejslavnější jméno Ježíše Krista a skrze tato slova, která psána jsou v knize této. Uděl mi, nejdobro-tivější Ježíši, moc a milost, toho ducha přinutiti, bych svou žádost šťastně obdržeti mohl. A skrze toho ducha uposlechnutí na poručení mé, jsa potěšen radovati se budu v svatých a velebiti nejsvětější jméno na věky věkův. Amen. Fiat, staň se, Fiat, Fiat."

Na to odřiká zaklinač 69. žalm, jak jej knížka česky uvádí a připojí:

V. „Učiň nás pane zmužilé proti nepřátelům našim."

R. „Nechtěj nepřítele zmocniti proti nám."

V. „Jděte nepravosti, nemůže nám škoditi."

R. „Dle našich nepravostí nechtěj nám odplacovati."

V. „Pane, nechtěj pozorovati hříchův našich."

R. „Sešliž nám pomoc z svatyně, a od Siónu zastiň nás."

Když zaklinač skončil tento obřad v kruhu, dá na tři mše, jež musí být slouženy jedním knězem u jednoho oltáře. Nemá-li peněz, musí aspoň být přítomen při takových třech mších, maje zaklínací knížku s sebou.

Zaklínání. Zaklinač postupuje se svými tovaryši, cestou, která je vyznačena v kruhu slovem „via", postupně do prvního, druhého a třetího kruhu. V každém kruhu odříkává jedno z následujících zaklínánu Před každým se modlí třikrát Otčenáš a třikrát Zdrávas. Musí však dát pozor, aby se nikdo neohlížel, ani se nehýbal. Všichni musí mít oči upřené k nebi a nesmějí myslit než na Boha. Autor „instrukce" zabezpečuje se dostatečně proti výtkám z nezdaru zaklínání: jediné bezděčné ohlédnutí, po případě i jediná světská myšlenka kteréhokoliv z „tovaryšů" stačí к důvodu, proč zaklínání se nezdařilo. Předepsaná


Předchozí   Následující